Do svého posledního roku vstupuje projekt likvidace bolševníku, netýkavky a křídlatek v Karlovarském kraji. Pak už boj s invazními rostlinami bude jen na majitelích pozemků. Ti vlastníci, kteří se o své pozemky starají, mají ale strach, že se situace vrátí do starých kolejí.

V Karlovarském kraji se likvidovaly invazní rostliny v rámci projektu Omezení výskytu invazních rostlin od roku 2013. Celkové náklady činí 81,6 milionu korun, z toho 69,3 milionu korun získal kraj z Operačního programu životního prostředí a 4,1 milionu korun ze Státního fondu životního prostředí.

Po dobu deseti let bude potřeba výsledek tříletého snažení udržet. „Neměl by to být problém, pokud se o pozemky budou jejich vlastníci starat tak, jak jim to ukládá zákon," řekla manažerka projektu Lenka Pocová. Jenže v tom je podle některých majitelů pozemků kámen úrazu. „Takovou situaci jsem už zažil," řekl majitel pozemku na Mariánskolázeňsku. „Zatímco já měl pastviny bez bolševníků, soused si tam mohl otevřít bolševníkové pole. Ve chvíli, kdy začaly rostliny semenit, vítr to zavál k nám. Pak přijel na konci července a vysemeněné bolševníky nechal posekat. Jenže to už bylo pozdě. Mám obavy, že tyto lidi nikdo nepředělá a za nějakou dobu na tom budeme stejně jako před lety."

Projekt likvidace je rozdělen do 29 realizačních částí. V našem kraji patří k nejzasaženějším místům především oblast Tepelska, Mariánskolázeňska, jižní části Sokolovska a oblast na Žluticku a okolí Nejdku. Zásahy se uskuteční od května do konce září a stav lokalit pak bude zmapován. O způsobech likvidace chystá kraj ještě letos vydat metodickou příručku.