„Na prvních nejlepších deseti místech se sestupně umístily: Gymnázium Sušice, Slavičín, Plzeň, Strakonice, Klobouky u Brna, Olomouc, Přerov, Ústí nad Orlicí, Pardubice a Bohumín," informoval pedagog Miroslav Stulák.

Do dějiště krajského kola, zpravidla vybraného gymnázia, Miroslav Stulák odeslal velkou obálku, v níž byly tři další zapečetěné obálky. V jedné bylo soutěžní zadání pro studenty, ve druhé se nacházely otázky a správné odpovědi pro hodnotící komisi a do třetí následně komise vložila vyhodnocené testy účastníků krajského kola a poslala je zpět k archivaci do Chebu," vysvětlil Miroslav Stulák.

Krajské kolo dějepisné soutěže začalo pořádat Gymnázium Cheb od roku 2014, a to vzhledem k obrovskému zájmu studentů.

„Letošního, XXV. ročníku soutěže se zúčastnilo téměř 250 gymnázií z obou republik. Původně se přihlásilo 275 škol, ale některá tříčlenná družstva z důvodu obav z náročnosti soutěže účast nakonec odřeknou. Z krajského kola pak i letos vzejde tradiční počet 75 gymnázií, která se utkají dne 24. listopadu 2016 v Chebu. Studenti budou soutěžit ve znalostech československých dějin od osvobození Československa v květnu 1945 do konce roku 1948," podotkl pedagog Stulák.

Na bezproblémový průběh krajského kola v obou zemích dohlížela třída 7.A chebského gymnázia (na snímku). Kdo by si ale myslel, že za soutěží stojí mnohačlenný tým organizátorů, velmi by se zmýlil. Pořádá ji totiž sám pedagog, kterému pomáhá několik současných studentů gymnázia a také absolventů školy.

Soutěžící měli na vypracování otázek 60 minut. Dějepisná soutěž je oblíbená také díky cenám, které získá všech 300 účastníků chebského finále. Jde například o různé knihy věnující se historii. Na to je však třeba sehnat sponzory, za nimiž se Miroslav Stulák pravidelně vypravuje také do Bratislavy.