Srdce snad každého návštěvníka chebského muzea musí zaplesat. Až do podzimu je zde totiž k vidění část unikátní sbírky Aleny Pleslové, ve které jsou zastoupeny panenky, autíčka, kostky, kočárky, medvídci, knížky, vozítka …

Sběratelka Alena Pleslová ze Záměle u Potštejna s budováním své sbírky začala před pětatřiceti lety. Od té doby vášeň pohltila také jejího manžela. Co ale bylo tím prvotním impulzem? „Když se začaly na pultech obchodů objevovat novodobé porcelánové panenky, líbily se mi a nejdříve jsem kupovala právě je. Jenže pak se mi do ruky dostala stará panenka a to rozhodlo," popisovala sběratelka.

„A když jsme uspořádali první výstavu z panenek, zdálo se nám to strašně jednoduché a začali jsme shánět i různé doplňky." Nakonec se sbírka rozrostla o hračky všeho druhu. „Je pravdou, že je na výstavě víc hraček pro děvčata," podotkla s tím, že exponáty pocházejí z počátku dvacátého století až po osmdesátá léta.

Svou sbírku Alena Pleslová stále rozšiřuje, a když někdo nějakou hračku přinese, rozhodně se nezlobí.

„Vítám i kousky, třeba když někdo najde na půdě rozbitou celuloidovou panenku. Ve svém depozitáři mám spoustu hraček, které díky tomu mohu opravit," dodala.