Radost. A to doslova milionová. Tak by se dala specifikovat atmosféra v sobotu dopoledne v obci Krásná na Ašsku, kde se odehrálo slavnostní vyhlášení krajského kola soutěže Vesnice roku 2015. A právě Krásná v krajském klání zvítězila.

Kromě prestižní zlaté stuhy Krásenští vyhráli také milion korun v rámci projektu od Ministerstva pro místní rozvoj na rozvoj venkova pro rok 2016 a finanční podporu kraje ve výši 160 tisíc korun. „S největší pravděpodobností budeme tyto prostředky investovat do rozvoje bydlení," sliboval starosta Krásné Luboš Pokorný.

A čím podle starosty Pokorného Krásná u hodnotitelů soutěže zabodovala? „Jedenáct let se tohoto klání poměrně úspěšně účastníme a komise si prostě všímá, jak se nám to tady zlepšuje. No a minulý rok byl úspěšný na realizaci jednotlivých projektů a hlavní byla asi zrevitalizovaná náves za podpory Evropské unie," upřesnil Pokorný.

Letos se už po jedenadvacáté mohly obce z celé ČR hlásit do soutěže Vesnice roku. „Do krajského kola oblíbeného klání se v našem regionu zapojilo celkem 16 obcí," informovala tisková mluvčí kraje Jana Pavlíková. Přihlásit se mohou všechny obce vesnického charakteru, které mají maximálně 7 500 obyvatel a jež disponují vlastním strategickým dokumentem zabývajícím se rozvojem obce. „Krásná dostála svému názvu a zaslouženě zvítězila v krajském kole soutěže. Ocenění právem patří nejen vedení obce, ale všem lidem z Krásné, kterým záleží na tom, jak jejich obec vypadá," uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik. Soutěž vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo zemědělství ČR, Svaz měst a obcí ČR a Spolek pro obnovu venkova ČR.

Výsledky krajského kola soutěže Vesnice roku 2015 v Karlovarském kraji

• Zlatá stuha vítěz krajského kola: Krásná (okres Cheb)

• Modrá stuha za společenský život: Otročín (okres Karlovy Vary)

• Bílá stuha za činnost mládeže: Lomnice (okres Sokolov)

• Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí: Ovesné Kladruby (okres Cheb)

• Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu: Valy (okres Cheb)