Mezi oceněnými byl také 27letý Josef Levý z Hranic, který žádost Chebského deníku o rozhovor neodmítl.

Můžete popsat, jak jste se vlastně ocitl mezi nominovanými na tuto prestižní cenu?

S nominací na Křesadlo přišli mí přátelé, kteří už dlouho sledují všechny mé aktivity a prý o tom chtěli dát nějakým způsobem vědět široké veřejnosti. Samotná nominace mě velmi zaskočila a příjemně překvapila. Hlavním organizátorem nominace byl Bc. Tomáš Dvořák z Chebu.

Víte, v jaké konkurenci jste nakonec uspěl?

Tušil jsem, že ´konkurence´ bude veliká. Když jsem ale sledoval průběh slavnostního vyhlášení, stále víc jsem si říkal, že přeci mezi těmi velkými zásluhami nemohu uspět. Jako konkurenci jsem nominované ovšem nevnímal. Všichni máme svůj dobrovolný projekt, kterému se naplno věnujeme, nejde o soutěž, ale o dobrý pocit. Před všemi nominovanými za jejich činy smekám, všichni jsou pro mě vítězi.

Přiblížíte přesně, za jakou činnost jste ´Křesadlo´obdržel?

Křesadlo jsem získal za zpracování a zrealizování naučné stezky ´Na cestě k Trojstátí (Čech Bavorska Saska poznámka redakce)´ a za její dlouholeté celoroční udržování. Oceněna byla také zdařilá rekultivace a turistická propagace zmíněného místa. Dále jsem byl oceněn za spuštění turistických internetových stránek, na kterých mohou návštěvníci Ašska najít komplexní informace o regionu. Součástí nominace byl také didaktický ráz stezky, snaha o trvale udržitelný rozvoj místa a pořádání akcí, které sbližují místní komunitu.

Jak dlouho vlastně aktivně pomáháte oblasti ´Trojstátí´?

Do projektu jsem se naplno pustil před pěti lety. Často jsem na Trojstátí chodil a říkal jsem si, proč tak významné historické a přírodní místo opomíjíme a necháváme ho zarůst náletovými keři. Nebyl mi také lhostejný fakt, že se na Hranicko v rámci Karlovarského kraje úplně zapomnělo.

Prozradíte svoje pocity, když jste se dozvěděl, že ´Křesadlo´dostanete?

Pocity? Ocenění mě opravdu upřímně dojalo. Byl jsem velmi zaskočený a zároveň pyšný na všechny lidi, kteří mi na Trojstátí pomáhají nebo pomohli. Hlavou mi ihned běželo, jak těmto lidem stručně a jasně poděkovat. Je to totiž cena společného úsilí nás všech.

Co říkají na vaši časově náročnou činnost okolo ´Trojstátí´ nejbližší? Máte jejich podporu?

Podporu nacházím u svých rodičů, kteří ani nečekali, že něčeho takového můžeme dosáhnout. Maximální pracovní oporu a spolehlivou pomoc nacházím u svého otce, který už na Trojstátí jezdí pravidelně se mnou nebo i sám. Trpělivá je také moje přítelkyně. Někdy věnuji více času naučné stezce než jí. Celé mé rodině chci moc poděkovat za podporu a trpělivost.