K odhalení došlo v sobotním dopoledni v rámci oslav 25 let obnoveného partnerství měst Bad Homburg a Mariánské Lázně. Akce se zúčastnil nejen starosta města Petr Třešňák, ale také předseda městské rady Bad Homburgu a šéf parlamentu Alfred Etzrodt.

Šachový stolek se nachází u jezírka naproti mariánskolázeňskému infocentru.

„Šachový stůl, který jsme v Mariánských Lázních odhalili, tu již v minulosti byl, postupem času však byl poničený. Proto jsme se rozhodli vytvořit stůl nový, který najde praktické využití jak u turistů, tak u místních obyvatel," vylíčil starosta města Mariánské Lázně Petr Třešňák.

„Stůl byl už v minulosti hojně využívaný, a proto očekáváme, že se tak stane i v následujících letech. Lidé si naproti v infocentru zapůjčí hrací figurky a pak už jim nic nebrání v tom, aby si dali šachovou partii," doplnil starosta.

Stolek je součástí projektu Šachy na ulici, což je projekt spolku Piána na ulici, pražského kavárníka Ondřeje Kobzy. V roce 2015 se podařilo oživit veřejný prostor 43 šachovými stoly ve 20 městech České republiky. Projekt se uskutečnil v srpnu říjnu 2015. Designerem stolku je Jakub Vlček. Figurky si hráči mohou přinést vlastní, nebo si zapůjčit originální v infocentru. Šachové figurky jsou vyrobeny z dubového dřeva a zhotovil je truhlář Radek Kühnel z Tachova. Na začátku používali autoři především vysloužilé školní lavice, které se ale příliš neosvědčily. Do budoucna se tak proto rozhodli pro jednoduchý design z betonu.