Město Cheb se dohodlo se státem na bezúplatném převodu přistávací plochy chebského letiště do majetku města. K převodu chybějí už jen podpisy ministrů dopravy a financí. Starosta města Petr Navrátil již smlouvu podepsal. Chebská radnice začne již letos s opravou povrchu letiště za 10 milionů korun.

Jednání o převzetí hlavní části letiště přitom trvala mnoho let. Do úplného vlastnictví připadne letiště v letošním dubnu. Do současnosti mohlo být chebské letiště využíváno jen pro malá letadla, která mohla startovat a přistávat na travnaté ploše vedle zpevněné dráhy. Po rekonstrukci se situace změní.

„Letištní plochu opraví na své náklady samo město Cheb a počítáme s náklady kolem deseti milionů korun," potvrdil chebský místostarosta Pavel Hojda s tím, že se může stát, že částka nakonec bude ještě nižší. Vše záleží na firmě, která zakázku vysoutěží.

Výsprava letištní dráhy je potřeba zejména proto, že je podloží poničené bombardováním a začíná se různě vlnit. Chebské letiště vzniklo v roce 1917 a v roce 1918 se stalo prvním v nové Československé republice. Přistávací dráha je dlouhá téměř 1,5 kilometru.

„Pokud se všechny opravy podaří udělat podle současného plánu, budou moci na letišti přistávat letadla do hmotnosti 10 tun. A to u osobní i nákladní dopravy," vysvětlil Pavel Hojda. Pro osobní dopravu bude následně možné, aby se na letišti zastavila letadla s až deseti lidmi na palubě. Letiště, zatím kromě zpevněné dráhy, je v majetku města, které je pronajímá Aeroklubu Karlovy Vary a chebskému Ultralight Clubu. Provozování letiště chce město i nadále nechat na těchto leteckých klubech. „Nemáme v plánu budovat nějakou svoji společnost, která by se o letiště starala. Chceme nechat letiště v rukách těch, kteří s tím mají již své zkušenosti," poznamenal starosta města Petr Navrátil.