Léto 2013, které se už začíná chýlit ke konci, mělo opravdu netradiční průběh. Vystřídaly se v něm tropická vedra i přívalové deště, které sužovaly region. Meteorologové dokonce potvrdili, že se jednalo o nejteplejší léto za poslední roky. Deník oslovil handicapované občany z Chebska. Ti na řádění živlů doplatili nejvíce, přesto však berou nevyzpytatelné počasí s nadhledem, který chybí leckterým jejich takzvaně zdravým sousedům.

Přívaly deště, které začátkem srpna sužovaly Česko, měly na mnoha místech nepříjemné následky. Vlivem srážek se dokonce sesunula půda na hrázi přehrady Jesenice na Chebsku.

„Pro mě jsou úplně nejhorší deště, kdy právě při pohybu na vozíku se nemůžu schovat pod deštník," potvrdil nesnáze chebský vozíčkář Tomáš Harant. „Bývám pak komplet mokrý, i když se vybavím nepromokavou bundou a pláštěnkou. A toho jsem si o prázdninách užil dost," dodal. Ovšem k létu podle Haranta teplo a vysoké teploty patří. „To letošní se podle mne povedlo a myslím, že na něj, i když jsem se zpotil, budu vzpomínat v dobrém. Rozhodně více než nadávat, protože mi s rodinou v něm vyšla i nádherná dovolená. A obzvlášť když nás teď čeká podzim a pak zima," vyzdvihl klady počasí v uplynulém období.

Letošní léto se zapíše do statistik jako jedno z nejteplejších za poslední roky. To potvrdil také provozovatel klimatologické stanice v Šindelové Rudolf Kovařík. „Zatímco loni jsme například v červenci zažili jen dva typické letní dny, letos byl teplý celý měsíc. Slunečního svitu jsme si užili o deset procent více, než je dlouhodobý průměr. Loni naopak byl červenec slunečně podprůměrný. Obdobně to platí i o srpnu. Loni jsme zažili pouze jeden teplý týden. Letos si lidé užívali sluníčka takřka dva měsíce," vyčíslil Kovařík.

Nevidomá Marie Smolíková z Mariánských Lázní si v tropických vedrech zrovna nelebedila. „Jsme s manželem (také nevidomým) oba už v důchodu. Spoléháme se na pomoc vodicího psa, zlatého retrívra Granda, a ten ve vedrech skoro nechce ven, zejména v odpoledních hodinách. Takže vycházky jsme museli rapidně omezit. Ale abych byla upřímná, zase tak strašné to nebylo. Jako ostatní nejdříve na horka nadáváme a později nám teploučko chybí. Právě minulou deštivou neděli už jsem na pořádné sluníčko s láskou vzpomínala," neskrývala seniorka.