Doba dovolených je tu! Velká část obyvatel Chebska směňuje české koruny například za eura ještě před odjezdem ve své domovině. Redaktorka Chebského deníku se proto rozhodla udělat menší průzkum, kde v Chebu nejvýhodněji nakoupit cizí měny. Za kolik lze u nás koupit tisíc eur, tisíc amerických dolarů, pět tisíc kun a dva tisíce leva? Deník zjišťoval, jak se kde kurz ve středu pohyboval.

Jako první se redaktorka Chebského deníku zaměřila na legální směnárny. Nejdřív zjistila, jak je na tom směnárna uvnitř chebského nádraží. Tisíc dolarů tady nakoupíte za 20 150 korun. Za tisíc eur v této směnárně zaplatíte 25 350 korun a za pět tisíc kun 42 000 korun. Tato měna je ovšem ve směnárně novinkou. Kdyby chtěl jet někdo náhodou do Bulharska, tato pobočka mu neposlouží, protože neprodává ani nenakupuje leva.

Směnárnu provozují také chebské banky. Například v Komerční bance v Chebu lidé nakoupí tisíc eur za 25 278 korun a tisíc dolarů za 20 268 korun. To vše s 2,5 % poplatkem z částky, za kterou chcete cizí měnu nakoupit. Leva ani kuny tady nekoupíte.

Deník pak zamířil do oficiální směnárny u chebského Prioru. Tam lze nakoupit pouze eura. Tisíc eur se zde koupí od 26 080, ale s poplatkem. Ten není fixní a záleží prý na částce, za kterou chcete nakoupit.

Další oficiální směnárna se nachází naproti Prioru, jde o ´Směnárnu Krejčovi´. Zdá se, že u Krejčů nakoupíte nejvýhodněji. Na tisíc eur si budete muset připravit 24 000 korun a za tisíc dolarů 15 000, poplatek za nákup ani prodej si neúčtují. Bohužel ale ani zde nemají kuny ani leva.

Jak jistě každý ví, na Chebsku existují také obchodníci, kteří zároveň při svém podnikání provozují nelegální směnárny. Podle odborníků to ale nese určitá rizika. Může se stát, že vás obchodníci okradou, pokud nejste dobře informováni, nebo že dostanete falešné bankovky.

Prvním z dotazovaných byl obchodník vietnamské národnosti u jednoho ze tří stánků, které zbyly po likvidaci tržiště v Havlíčkově ulici v Chebu. Kromě pojmů prodat a nakoupit příliš nerozuměl, co se po něm chce. Za nákup tisíc eur zde zaplatíte 25 500 korun. Jiné měny tady nenakoupíte.

Dalším z dotazovaných byla obchodnice z malého občerstvení u chebského Prioru. Na nákup tisíce eur u této vietnamské obchodnice si lidé budou muset připravit 25 700 korun. I zde se kromě eura žádná jiná měna nakoupit nedá.

Posledním z dotazovaných obchodníků s měnami byl další, který kousek za Priorem prodává 'hladovcům' kebab. Pokud budete chtít jet do Chorvatska, Bulharska nebo USA, tento ochotný mužík vám však nepomůže. I u něj si můžete nakoupit pouze eura. Tam za tisíc eur zaplatíte 26 080 korun.

„Směňovat bych měl v bance nebo ve směnárně. Pokud budu směňovat v těchto institucích, dostanu řádné potvrzení o provedené směně," uvedl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. „Zde nehrozí, že bych za své peníze dostal padělky, nebo jinou hotovost v jiné nominální hodnotě, která je podobna financím státu, kam se chystám. Peníze v bance nebo ve směnárně jsou ověřené, a to vyškolenými pracovníky, kteří mají na toto rozpoznávání padělků certifikát a využívají moderní techniky," vysvětlil.

„V necertifikovaných směnárnách jsem si nikdy peníze nesměňovala," řekla dvacetiletá Martina Kitajevová z Aše. „Znám ale spoustu lidí, co si takhle peníze směňují a vyhovuje jim to," doplnila.

„U vietnamských obchodníků směňuji peníze pokaždé, když jedu na dovolenou," řekl dvaatřicetiletý Cheban, který si přál zůstat v anonymitě. „Nikdy se mi nestalo, že by mi dali nazpátek nějaké falešné bankovky, či jiné peníze. Chodím tedy pořád k jednomu obchodníkovi, o kterém vím, že je čestný," řekl.