Na začátku programu se konalo vyhlášení výsledků dětské výtvarné soutěže a následně i letošního fotomaratónu ašského seskupení Soudkovitost.

„Přesné datum, kdy byla Aš povýšena na město, je 2. srpna," řekl místostarosta města Pavel Klepáček. „Rozhodli jsme se, že ve městě přichystáme několik slavností, které se k tomuto významnému jubileu váží. Je to lepší než jedna velkolepá," podotkl místostarosta Klepáček. Akci zorganizovalo občanské sdružení Karel Ašler ve spolupráci s městem. „Doufáme, že si zde na své přišly všechny věkové kategorie od nejmenších až po seniory," uvedl místostarosta.

Přítomným návštěvníkům se oslava výročí zalíbila. „Oslav jsem se zúčastnila velmi ráda. Zahrála zde hezká hudba a celkově tu byl hezký program," řekla Rosemarie Kytková z Aše. „Velmi mě zaujaly výtvarné práce dětí, které jsem si prohlédla ve vnitřku muzea," doplnila.

Ratolesti se výtvarnému umění v rámci výročí Dne pro město věnovaly již poněkolikáté. „Jednalo se již o třetí výtvarnou akci v rámci oslav výročí Aše. Pokaždé mají práce jiné téma a letos jsme měli název Moje nejoblíbenější místo v Aši," řekla učitelka Věra Němejcová ze Základní umělecké školy Roberta Schumana v Aši. První cenu získali žáci přípravného studia (5-8 let) ze ZUŠ Aš za kolektivní práci s názvem Ašský park.

„Moc se mi tu dneska líbilo. Všechno tu bylo naprosto senzační," řekl sedmiletý Štěpán Novotný z Aše. „Ze všeho nejvíc jsem si užil divokou jízdu na býkovi. Prima bylo také skákání v nafukovacím hradě," smál se Štěpán.

K poslechu pro dospělé hrála u muzea kapela Christmasbrass Band. Mimo jiné si organizátoři připravili i módní přehlídku Evy Beránkové anebo ohňové divadelní představení z divadla Kvelb z Českých Budějovic.

Pro všechny přítomné byly na místě připraveny i nejrůznější pokrmy. Například pečené sele, nejrůznější klobásy, a pro děti dokonce i palačinky.

„Atmosféra tu byla dneska opravdu skvělá," zaradovala se další z přítomných, Hana Kopecká z Aše. „Prohlédla jsem si obrázky z výtvarné soutěže a udělaly mi velkou radost. Dokonce se soutěže zúčastnily i mé dvě děti," dodala.

Dětské práce si mohou lidé v areálu muzea prohlédnout do středy, pak tu začne nová expozice.

Ratolesti obrázky vytvářely i v terénu. „Na tuto výstavu jsme se připravovali přibližně dva měsíce a některé z dětských výtvorů zhotovovali malí malíři i v přírodě," podotkla učitelka Věra Němejcová.