Již poněkolikáté se u zámku Kynžvart sešli dobrovolníci z mnoha zemí. Přijeli sem, aby pomohli zkrášlit okolí oblíbené památky v rámci takzvaného workcampu. Starali se o cesty nebo třeba skládali například i dříví na zimu a spoustu dalšího. Letos sem na zámek přijelo jedenáct lidí, a to například i z Francie nebo Jižní Korey.

„Už jsem tu jednou byl na jiném workcampu u Mariánských Lázní," řekl jednatřicetiletý Yannick Gain z Francie. „Nejvíce mě zaujala zdejší příroda a klid. Z prací mám nejradši kácení stromů a sekání dříví. Znovu bych sem ale nepřijel, protože mám rád změny, takže bych zkusil jiné místo. Lidé tu jsou ale v pohodě," podotkl.

Brigádníci tu pracují dva týdny zadarmo, ale mají zajištěné ubytování a stravu. Líbí se jim především to, že poznali jinou kulturu a nové přátele.

„Dvě holky tu byly ze Srbska, dvě z Ukrajiny, jedno děvče přijelo i z Francie. Dále k nám zavítali i Španěl a Španělka, děvče z Hongkongu a Jižní Koreje a jedna brigádnice dorazila z Itálie. Celá akce se uskutečnila pod vedením Sdružení dobrovolných aktivit INEX-SDA," řekl jeden z vedoucích celé skupiny Jakub Andor ze Slovenska. K hlavním aktivitám patřila údržba cest a chodníků kolem zámku. „Čistili jsme chodníky kolem zámeckého parku anebo jsme například skládali dřevo na zimu," popsal Jakub Andor.

Takto strávili brigádníci v Lázních Kynžvartu dvanáct dní. Všichni si domů odvezli nové poznatky.

„Česká republika je velmi nádherná. Moc se mi tu líbilo," řekla šestadvacetiletá Maron Ly z čínského Hongkongu. „Jsou tu velmi příjemní a hezcí lidé. Překvapila mě například pivní kultura, která zde je," smála se.

Nadšeni z Česka byli i brigádníci ze Španělska.

„Jsem tu poprvé. Přijel jsem sem, abych si trochu zlepšil komunikaci v angličtině a změnil na chvíli svůj rutinní život. Ze všeho nejvíce mě překvapili zdejší lidé. Myslel jsem, že lidé jsou tady spíše uzavření. Naopak jsem se setkal s otevřeností," řekl jednadvacetiletý Pablo Amezcua ze Španělska. A jestli by sem zavítal příští rok znovu? „Po pravdě nevím, protože by se mi líbilo navštívit i jiné země, ale když by se naskytla příležitost, snad bych sem přijel znovu," dodal.

O podobné postřehy se podělila i další zástupkyně Španělska Noelia García.

„Zavítala jsem do České republiky také poprvé. Moc jsem si oblíbila české lidi a česká města," řekla s úsměvem. „Na tomto projektu se mi líbí, že mám možnost se setkat s brigádníky z různých prostředí a kultur. Baví mě i práce, kterou tu máme. Představovala jsem si, že lidé z České republiky jsou uzavření, a poznala jsem, že jsou moc příjemní," dodala.