Prognózy se potvrdily a s nástupem zimy přibylo v regionu lidí bez zaměstnání. Nárůst nebyl naštěstí dramatický, z říjnových 8,9 procenta se zvýšil podíl nezaměstnaných lidí koncem listopadu na devět procent. To představovalo celkem 18 602 uchazečů o zaměstnání, kteří jsou v evidencích úřadů práce a mohli by okamžitě nastoupit do zaměstnání. Deník o tom včera informovala mluvčí karlovarského úřadu práce Petra Dolejšová.

A jak vypadala situace v jednotlivých okresech? Nejhorší situace je trvale v okrese Sokolov, kde podíl nezaměstnaných dosahoval 10,7 procenta. V okrese Karlovy Vary představoval podíl nezaměstnaných lidí 8,9 procenta a v okrese Cheb, kde je situace dlouhodobě nejlepší, to bylo 7,4 procenta. V Česku se pak míra nezaměstnanosti v listopadu zvýšila na 7,7 procenta z říjnových 7,6 procenta.

„V průběhu měsíce listopadu bylo v Karlovarském kraji nově zaevidováno 1 673 osob. Je to o 172 nově evidovaných uchazečů více než v předchozím měsíci a o 24 více než v listopadu 2012. Z evidence uchazečů o zaměstnání bylo v Karlovarském kraji v měsíci listopadu 2013 vyřazeno celkem 1440 uchazečů," uvedla Dolejšová.

Procentuální podíl nezaměstnaných zůstal stejný jako v říjnu jen na Sokolovsku. Bez práce je zde 6 768 uchazečů, což je 10,7 procenta.

Mírně ale přibylo volných pracovních míst. V listopadu jich bylo v Karlovarském kraji 1 155.

„Nejčastěji hlášená místa jsou v profesích uklízeč a pomocník, šička, automechanik, kuchař, číšník, pracovník v oblasti prodeje, recepční a zdravotní sestra," doplnila Dolejšová.

Na jedno volné pracovní místo v současné době připadá zhruba 17 uchazečů.

Počet uchazečů o zaměstnání z řad absolventů a mladistvých byl v Karlovarském kraji ke konci listopadu 1 253, z toho bylo 1 003 absolventů.

V rámci aktivní politiky zaměstnanosti bylo v okresech Karlovarského kraje od počátku roku 2013 poskytnuto 307 příspěvků na vytvoření pracovních příležitostí v rámci veřejně prospěšných prací.

Dále vzniklo v Karlovarském kraji 102 míst v rámci vytvoření společensky účelných pracovních míst, 49 na zahájení samostatné výdělečné činnosti.

Také bylo poskytnuto osm překlenovacích příspěvků (v souvislosti se zahájením samostatné výdělečné činnosti), dva příspěvky na zapracování a 18 příspěvků na zřízení či provoz chráněného pracovního místa pro osoby se zdravotním postižením.

„Od počátku roku bylo vytvořeno 389 pracovních míst v rámci veřejně prospěšných prací a 408 společensky účelných pracovních míst spolufinancovaných ze státního rozpočtu ČR a Evropského sociálního fondu. Dále bylo vytvořeno 176 pracovních míst v rámci projektů ESF cílené programy RIP," dodala Dolejšová.