VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Loketské perníčky. Chutná tradice nově i bez lepku

Loket – Až v Americe nebo v Austrálii si lidé pochutnávají na Loketských perníčcích. Možná to bude znít podivně, ale prvním impulsem k obnovení tradice výroby těchto perníčků v Lokti byla před čtyřmi lety pouť Jitky Hlavsové do Santiaga de Compostela.

28.3.2017
SDÍLEJ:

Loketské perníčky se v Lokti vyráběly už v 19. století. Jitka Hlavsová tradici výroby obnovila v roce 2014.Foto: Deník / Žippaiová Lucie

 „Po cestě Evropou jsem si uvědomila, že ve všech těch městečkách a vesničkách mají něco tradičního. A došlo mi, že podobná tradice v Lokti zanikla s odsunem a že tu chybí,“ říká. Její Loketské perníčky se pyšní nejen titulem Regionální potravina, ale navíc jsou i bezlepkové.

Nápad nepustila z hlavy ani po návratu domů. A starý plakát Loketských perníčků stačil, aby se pustila do díla. „Začala jsem se o to zajímat. Mezi místními celou dobu koloval recept, takže jsem ho měla. Ten člověk, který to sem přivezl, se vyučil v Norimberku. Začal podnikat a dařilo se mu. Pak to od něj koupil Karl Schmelzer,“ popsala Jitka Hlavsová.

Se začátkem tradice je spojený v Lokti rok 1828. Perníčky, které se tenkrát vyráběly, se ale hodily spíš ke strouhání nebo zahušťování omáček. Proto se snažila recept trochu obměnit, namíchala vlastní koření. „Máme kamarádku, která má bezlepkovou dietu. Řekla jsem si, že takových lidí je hodně,“ vysvětlila. A zrodily se perníčky, které si mohou dát i celiaci, tedy lidé alergičtí na lepek.

Čtěte také: Novinář si splnil svůj dětský sen. Napsal román

Veškerá výroba probíhá ručně, což vyvolává pozdvižení a obdiv zároveň například mezi německými návštěvníky. Tam se totiž dělají perníky ve velkém v továrnách. „Když se byl u nás podívat náš přítel pan Frank, který má velkou fabriku na perníky, a viděl troubu na pečení, byl úplně fascinovaný a říkal: Já vám tak fandím, můj děda začínal takhle v garáži,“ smála se při vzpomínce na návštěvu německého podnikatele. K ruce má Jitka Hlavsová šikovnou pekařku a bezlepkové perníčky se musí péct odděleně od ostatních moučníků, které v kavárně nabízejí.

Tradice Loketských perníčků se v Lokti obnovila v roce 2014, o dva roky později získaly titul Regionální potravina. Jitka Hlavsová vlastní i ochrannou známku. Potomci původních majitelů se už výrobě nevěnují. Díky Regionální potravině mají perníčky reklamu po celé republice, díky návštěvníkům i samotným Loketským i za hranicemi. „Lidé mi říkají, kam až je vezou. Takže vím, že docestovaly do Ameriky a do Austrálie. Velkou zásluhu na tom má právě i to, že jsou bezlepkové,“ poznamenala. Protože je keramička, doplňuje na zakázku perníčky i pečetí. Ta loňská byla k výročí Karla IV. Pro firmy vyrobí i firemní a je z nich hezký dárek i firemní prezent.

Autor: Lucie Žippaiová

28.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Plynová pistole.

Trojici lidí vulgárně nadával, s pistolí v ruce křičel, že je zabije

Ještě do konce prázdnin je v chebské městské knihovně k vidění výstava s výmluvným názvem Svět Sherlocka Holmese.

Sherlock Holmes ožívá v knihovně

Na vodě letos v pohodě? Sem tam mráček

Karlovarský kraj – Vodácká sezona na Ohři se letos vydařila, shodují se majitelé půjčoven, tábořišť i samotní vodáci. Přestože ještě nekončí, hlavní nápor má řeka s blížícím se koncem letních prázdnin už za sebou.

Kamion kočárky nedovezl, skončil v plamenech

Františkovy Lázně – Technická závada stojí za požárem kamionu u Františkových Lázní. Kamion převážel dvě stovky kočárků.

Trhy mají v lázních úspěch, v Aši se teď budou konat jen jednou měsíčně

Chebsko - Kdy a kde budou mít farmářské trhy úspěch, to je těžké odhadnout. A to i pro jejich zkušené organizátory. Například v Chebu se zatím neujaly, oproti tomu ve Františkových či Mariánských Lázních mají úspěch.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení