Majitelé pozemků, na kterých rostou dřeviny, by měli zpozornět. Zásadně se totiž mění dosavadní pravidla pro kácení těchto dřevin v zahradách. Již nebude možné kácet jako dříve bez povolení všechny dřeviny bez ohledu na jejich parametry.

„Vyhláška o ochraně dřevin a povolování jejich kácení byla s účinností od 1. listopadu tohoto roku novelizována. Čísla vyhlášek byla citována v naší zprávě na internetových stránkách města. Důvody ke změně vyhlášky jsou uvedeny v aktualitách na stránkách Ministerstva životního prostředí ČR," vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí v Sokolově Jitka Škrabalová.

Nová úprava umožňuje kácet bez povolení a bez ohledu na velikost obvodu kmene již jen ovocné dřeviny v zastavěném území obce. Jedná se o pozemky evidované v katastru nemovitostí jako zahrada, zastavěná plocha a nádvoří nebo ostatní plocha se způsobem využití pozemku zeleň. Pro jiné než ovocné dřeviny je ke kácení dřevin s obvodem kmene nad 80 centimetrů měřeným ve výšce 130 centimetrů potřeba povolení. Bližší informace lze zjistit na odboru životního prostředí.

„Starých ovocných stromů které mi na zahradě rostou, se to zřejmě netýká, takže s tím problém nemám," říká Pavel Stejskal ze Sokolova.