Kabinková lanovka ve Skiareálu v Mariánských Lázních má už svá nejlepší léta za sebou. Na přetřes tedy opět přišla otázka, co s ní bude dál. Ani třetí návrh, jak vyřešit situaci kolem lanovky, ale zastupitelstvem neprošel. Je tedy možné, že až lanovka doslouží úplně, areál zůstane bez ní.

Představitelé Mariánských Lázní naposledy smetli ze stolu návrh požádat o dotace na modernizaci lanovky. Problémem je za prvé vysoká spoluúčast města, která by činila 25 milionů. Zastupitelům se také nelíbila odměna firmě, která by žádost o dotace zařizovala. „Lanovka je věčný evergreen," řekl na jednání zastupitel Miroslav Míka. „Provize za zprostředkování dotace 7,25 milionu korun je neetická."

Navíc 25 milionů z rozpočtu města by podle zastupitelů znamenalo konec budování silnic a dalších projektů. „Jde už o třetí pokus vyřešit situaci kolem lanové dráhy," uvedl na zastupitelstvu starosta Zdeněk Král. „A řekl bych, že už je asi poslední."

Už dříve město uvažovalo o koupi nové lanové dráhy za 70 milionů korun, v loňském roce zase zastupitelé bouřlivě diskutovali o nákupu repasované lanovky. Ta by sice stála polovinu, ale technologie se příliš nelišila od stávajícího zařízení. Ani jeden z návrhů vyřešit svízelnou a stále náročnější situaci kolem kabinkové lanovky neprošel. Stejně tak jako záměr požádat o dotace.

„Kabinkovou lanovku používáme a bylo by mi líto, kdyby nebyla," řekl David Gangur z Mariánských Lázní. „Na druhou stranu jde o velmi vysoké částky. I kdyby město požádalo o dotace, kde vezme zbývající miliony? Budeme chodit po děravých chodnících, jezdit po vytlučených silnicích a říkat si, to nevadí, hlavně že máme lanovku."

Někteří oslovení občané si myslí, že na modernizaci kabinkové lanovky by se měl podílet současný provozovatel Skiareálu Mariánské Lázně. „Nechápu, proč by město mělo platit novou, nebo repasovanou lanovku," uvedla Natálie Bourová z Mariánských Lázní. „Největší zisk by z toho přece měla společnost, která sjezdovku provozuje. Tak ať také pomůže."