V Karlových Varech tomu tak bude v Zeyerově ulici, kde už v neděli ráno začíná Svatomartinský jarmark. Chybět samozřejmě nebude husa a v 11 hodin dopoledne se otevře i první Svatomartinské víno. „Na rytíře Martina počkáme v centru lázeňského města zhruba od půl páté do pěti a čekání zpříjemní pěvecký sbor Štěpánky Steinové. Následovat bude lampionový průvod k hotelu Thermal, kde je připravena ohňová show a rozdávání martinských koláčků,“ uvedla pořadatelka Svatomartinských slavností Martina Hrnková.

V neděli můžete na Sokolovsku zavítat na statek Bernard v Královském Poříčí, kam dorazí Martin na bílém koni. Program začíná v 15 hodin. Pro děti budou připravené hry, soutěže, divadélko s Kapíkem a mnoho dalšího. Stejně jako v předchozích letech nebude chybět ani oblíbený lampiónový průvod. „Sraz účastníků je v 16.15 hodin u zámečku v Královském Poříčí. Pokud bude někomu svítidlo chybět, může si ho koupit na místě a připojit se do procesí. Velice nás potěší, když nás opět půjde velký zástup,“ zve na tradiční událost Romana Vlková, koordinátorka kulturních akcí na statku Bernard. Sváteční atmosféru na nádvoří statku vhodně dotvoří příjemná muzika. Pro tvořivé děti opět budou otevřené řemeslné dílny a ty zvídavé se mohou vydat po Cestě splněných přání.

Svatý Martin by měl na svém pověstném oři přicválat na nádvoří statku Bernard v 18 hodin. Tady se symbolicky podělí s promrzlým žebrákem o svůj plášť. Přesně tak, jak o tom vypráví prastará legenda.

Svatého Martina si lidé užijí také v Mariánských Lázních. Od 10 hodin se bude v prostorách hlavní kolonády konat 1. ročník festivalu Svatomartinské Polívkobraní. Agentura Dobré jídlo světa Mariánské Lázně, která uspořádala už Festival delikátních chutí na začátku letošních prázdnin, nyní pozvala více jak 20 stánků s pestrou nabídkou pokrmů a nápojů ze všech koutů světa.

„Jak sám název napovídá, v nabídce budou především polévky, a to jemné i ostré, s masem i zeleninové nebo rybí. Jedna z nejzajímavějších je například chowder. Chowder je polévka proslulá po celém kalifornském pobřeží. Avšak co restaurace či domácnost, to jiné provedení, chuť i konzistence. Jedno mají však společné – velké množství masa z mušlí, rybího masa a hodně tučné smetany. Mezi další netradiční polévky patří třeba rustikální jamajská polévka z kozí hlavy s kuchyňským banánem a kokosovým mlékem,“ uvedla organizátorka Eva Koreisová. „Všichni stánkaři budou k polévkám nabízet i hlavní chod nebo dezert, takže se můžete těšit například na grilovaná pálivá žebírka, burgery, motané řepánky, kimchi a v neposlední řadě výběrové pochoutky z hus a kachen,“ podotkla. „K vybraným nápojům, jako je čerstvý mošt, cider, medovina nebo svařené víno, uvádíme nakonec to nejzásadnější, a to je letošní mladé víno, které budeme moci přesně v 11.11 poprvé ochutnat,“ dodala s tím, že pozvání přijali vinaři z Moravy i Čech.

K dobrému jídlu a tanci bude společnost od 14 hodin bavit Fusion Eichler Trio band z Prahy. Akce potrvá do 20 hodin.
Příjezd svatého Martina na bílém koni se v neděli očekává i ve Františkových Lázních. A ani zde nebude chybět ochutnávka Svatomartinského vína. „Neděle má být slunečná a 13°C, přijďte se přesvědčit, jestli přijede Martin, či Martina, jaké bude to letošní Svatomartinské víno, a případně nakoupit první malé vánoční dárky na Svatomartinské trhy,“ informovala Zuzana Sadílková z pořádající společnosti Lázně Františkovy Lázně. V 11 hodin vyjede sv. Martin na bílém koni od hotelu Metropol přes Národní třídu ke Dvoraně Glauberových pramenů a v 11.11 hodin zde otevřou první letošní víno. K tomu bude hrát cimbálovka a ve Dvoraně Glauberových pramenů budou trhy.

(jid, kor, sim)

Nové podzemní kontejnery vyrostly na chebském náměstí Náměstí Krále Jiřího.
Nepořádek mizí. Podzemní kontejnery se osvědčily