Sedm let už uplynulo od doby, co izraelská firma BCD Group oznámila výstavbu jedinečného komerčního centra u Aše a práci pro více než pět stovek lidí. Doposud se však se stavbou nezačalo a lidé už ani nedoufají, že k budování vůbec dojde. Firma přesto stále tvrdí, že původní záměr k ledu neposlala.

Stavba s kongresovým centrem, hotelovým komplexem, zdravotnickým zařízením, bytovými jednotkami a dalším zázemím pro ekonomické subjekty má podle plánů vzniknout v jihozápadní části města v blízkosti hraničního přechodu Aš Selb.

Někteří obyvatelé však už záměr považují za jeden z dalších nevydařených megalomanských projektů.

„Vzhledem k tomu, že se v Aši již dlouhou dobu mluvilo o tomto projektu a stále se nic neděje, tak jsem značně skeptický a pochybuji, že tu něco takového vznikne," sdělil svůj názor Tomáš Tauc z Aše. „ Ale rozhodně bych zde takové centrum přivítal, přibylo by tu pracovních možností a celkově by se nejspíš zvýšil ekonomický význam Ašska."

„Není pravda, že by se do- dnes nic nestalo, ale rozumím tomu, že z pohledu toho, jestli už po pozemku jezdí bagry, se to tak dá konstatovat," uvedla Katarína Sýkorová z firmy BCD Group.

„S výstavbou jsme připraveni začít ihned poté, co se k nám připojí strategický partner, kterého intenzivně hledáme, neboť výstavba by měla začít, dle našeho názoru, těmi etapami projektu, ve kterých k realizaci potřebujeme know-how konkrétního strategického spoluinvestora," upřesnila Sýkorová. Podotkla, že původní jednání s několika zájemci zhatil příchod globální krize.

Ašská radnice s tímto rozsáhlým projektem v některých plánech stále počítá.

„Domníváme se, že projekt za miliardy korun Aši i jejím obyvatelům může jen prospět. Doufáme, že tento soukromý záměr skončí úspěšně," sdělil Deníku tiskový mluvčí městského úřadu Milan Vrbata. Poznamenal, že projekt BCD Group ale v tuto chvíli neovlivňuje rozvojové dokumenty města, s výjimkou územního plánu.

JAN BURIÁNEK, JIŘÍ NOVÁK