Místo krásných, vzrostlých stříbrných smrků hnědé jehličí, nebo rovnou holé větve. Na svědomí tento jev nemá nikdo jiný než mšice smrková, která se na některých místech republiky značně přemnožila. Například v Mariánských Lázních už nemocné stromy na prstech jedné ruky nespočítají.

Za přemnožení mšic mohou podle odborníků mírné zimy. A jak se napadení mšicemi pozná? Jehličí žloutne, hnědne a dojde k jeho opadnutí. Na jehličí mohou lidé pozorovat také lesklý povlak. „V Mariánských Lázních jsme už také zaznamenali výskyt tohoto škůdce," uvedla Zora Rákosová ze Správy veřejné zeleně odboru životního prostředí z mariánskolázeňské radnice. „Mšice výrazným způsobem poškozuje především smrk stříbrný, který většinou následkem přemnožení škůdce odumírá." Pokud není strom napadený příliš, má šanci na to, se zregenerovat. Může pomoci například opakované použití proudové vody. Jakmile ale dojde k přemnožení a smrk není schopen vytvořit zdravé letorosty, dřevina odumírá.

Mšice trápí i Sokolovsko. Sokolovské smrky napadl savý hmyz, konkrétně mšice smrková. Nenápadný škůdce mění zcela zásadně vzhled jehličnanů a může je takzvaně vysvléci donaha. Město proto rozjelo záchranu usychajících smrků. Využije přitom tři známé dostupné způsoby, jak se škůdců zbavit. Pokud léčba nezabere, dojde zřejmě na kácení.

Napadení je zatím zjištěno především u smrku pichlavého (stříbrného) a ten nepatří k původním druhům smrků v naší lokalitě. Není však vyloučeno, že se rozšíří i na domácí smrk ztepilý, což se někde začíná i dít. „Začali jsme stříkat smrky vodou a rozhodli jsme se, že použijeme i aplikaci chemií. Jsou tam dva způsoby, chemický postřik a injektáž. Poněvadž s tím nejsou takové zkušenosti a výsledky, vyzkoušíme oba dva způsoby. A následně to budeme vyhodnocovat," prozradila vedoucí odboru rozvoje města Hana Špičková.