Podle starosty Chebu Pavla Vanouška by město potřebovalo v boji s tímto nešvarem také pomoc státu, samo totiž mnoho nezmůže.

Reportéři německého deníku vyzkoušeli, jak je složité koupit si na tržnici Dragon na Svatém Kříži u Chebu drogy. A výsledek? Během pár minut dostali nabídku na pervitin.

„Osobně to považuji za příhraniční ostudu. Je to věc, která nás poškozuje ve spolupráci s Německem," řekl chebský starosta k nepříliš úspěšnému boji s výrobci a distributory drog. 

Ti z Chebska zásobují převážně Německo. „Před více než rokem město navštívil tehdejší ministr Kubice s náměstky a řadou odborníků. Domníval jsem se, že tato návštěva bude mít nějaký efekt. Bohužel však musím konstatovat, že to kýžené výsledky nepřineslo," uvedl s tím, že ministerstvu nabídli kompletní součinnost města, tedy také městské policie či živnostenského úřadu.

„Podle mých informací to však skončilo tím, že policisté dostali na dva měsíce zvýšený podíl příspěvků." Jak podotkl, městská policie v těchto záležitostech nemá takřka žádné pravomoci. Mohla by však být nápomocná informacemi, protože právě strážníci terén dobře znají."

Starosta Pavel Vanoušek doufá, že by mu mohla pomoct návštěva na Hradě, kterou mu prezident Miloš Zeman při lednové návštěvě Chebu přislíbil.

„Už tehdy jsem se panu prezidentovi zmínil, že bych s ním tento problém chtěl diskutovat," potvrdil.

Výrobu a distribuci drog mají z velké části na svědomí cizinci z Vietnamu, kteří v regionu žijí.

„Drogy jsou problém, který poškozuje Cheb i vietnamskou komunitu," doplnil starosta s tím, že o tomto nešvaru nedávno mluvil s velvyslancem Vietnamské republiky i se zástupcem vietnamské komunity v Chebu a oba dva jsou připravení být v boji proti výrobě a distribuci drog nápomocní.

„Město samo tuto problematiku ale nedokáže vyřešit," dodal.