Čtyřicet milionů korun investovalo vedení františkolázeňské radnice do výstavby multifunčního domu v tamní Americké ulici. Ten poskytne nebytové prostory pro podnikatele i bydlení pro mladé rodiny. Někteří šťastlivci už mají byty přiděleny.

Patnáct bytů

Dům se postavil bez dotací, neboť v tomto období nebyly na bydlení pro občany zatím přidělovány. Budovalo se výhradně z prostředků města. Je zde patnáct bytů (od zcela malých garsonek okolo 30 metrů čtverečních do krásných velkých třípokojových o výměrách asi 100 metrů čtverečních) a dva nebytové prostory.

Tvrdé podmínky

„Žádost o byt v Americké jsem už raději stáhnul,“ uvedl Miroslav Doseděl z Františkových Lázní. „Podle mne jsou zde náklady na bydlení neúnosné. Podmínky pro budoucí nájemníky jsou dost tvrdé. Nelíbila se mi ani takzvaná kauce,“ mračil se.

Cílová skupina?

Podle starosty Františkových Lázní Ivo Mlátilíka je nutně potřeba rozlišit byty pro sociálně slabší, o jejichž stavbě Františkolázeňští nikdy neuvažovali, a pak byty pro začínající rodiny a mladé lidi. „To je pohled – zejména co se výše nájemného týká. Slušní mladí lidé, maminky s dětmi, to byla naše cílová skupina. Nejlevnější nájemné je pak stanoveno na cirka 3,5 tisíce a to nejdražší na 5,5 tisíce korun. Vezmu li v úvahu, že každý byt je vybaven krásnou kuchyňskou linkou i se spotřebiči, že ke každému bytu patří minimálně jedno parkovací místo (k větším dvě), pak je ten nájem velmi úměrný hodnotě bytu i místu,“ dodal starosta.

Kauce? Standard!

A kauce ve výši tříměsíčního nájemného? Dnes je to podle vyjádření starosty Mlátilíka standardní zajišťovací element každého majitele bytu. „Velmi často se totiž stává, že nájemce ´vezme roha´ a po něm zbude rozbité zařízení či nezaplacená elektřina. Tomu se v každém případě chceme vyhnout. Pro ty, kterým se podmínky nezamlouvají, je na trhu ve Františkových Lázních mnoho dalších bytů. Samozřejmě nesmí nikdo zapomínat na fakt, že od nového roku nastává také v našem městě deregulace nájemného, kdy majitelé bytů budou zdražovat nájemné na tržní nájem, tedy asi 80 až 100 korun za metr čtvereční. To je dle názoru odborníků tržní nájem pro naše město. Ano, chvilku se s majitelem můžete o tuto výši soudit, ale náklady na právní zastoupení z prohraného sporu půjdou k tíži občanů a mít narušený vztah s majitelem bytu, který užívám, není nic příjemného.
Pak zůstane už jen otázka, zda naše nájemné v těchto městských bytech není nakonec velmi mírné.“

Další bytový dům

Důležitý je také fakt, že v budoucnu hodlá město tyto byty stávajícím nájemcům i prodat. To by měl být také pozitivní stimul pro mladé k setrvání ve Františkových Lázních. V současné době rada města přidělila prvních šest bytů zájemcům, kteří byli nejblíže vyhlášeným parametrům (trvalý pobyt ve městě, stálé zaměstnání či starost o potomka). „Další zájemci se stále ještě mohou hlásit. Je jich sice více, než bytů samotných, ale po prostudování žádostí a materiálů se také hodně adeptů vyřazuje. Fandíme mladým lidem, chceme si je zde udržet. Pokud zájem potrvá i nadále, hodláme v zadním traktu tohoto domu postavit ještě jeden podobný,“ neskrýval Mlátilík.