Vánoční běh (Deník informoval) se letos konal již počtrnácté. „Ke konci roku 2002 jsme se s Honzou Vávrou domluvili uspořádat v našem městě Vánoční běh u areálu Miláno," popisoval Petr Chlumský, zakladatel všech tří městských běhů ve Františkových Lázních. „Osobně jsem zaměřil trasu směr Jadran, nahoru k jezeru Amerika, podél silnice a zpět kolem zvířátek, po trase mikrovláčku k areálu Miláno," uvedl s tím, že je trasa dlouhá 5 600 metrů. Trať je sice stejná, liší se ale počet závodníků, kterých rok od roku přibývá. „Při prvním ročníku nás startovalo pouze 17 běžců. A letos jsme překonali účastnický rekord přišlo úctyhodných 140 závodníků ve věku od 1,5 roku až po 73 let," podotkl.

Takové teplo, jaké bylo při letošním Vánočním běhu, ale často nebývá. „Zažil jsem i podobné teploty jako včera, ale jen jednou. Také jsme ale běželi i při teplotách 12 stupňů a v hlubokém sněhu," vzpomněl Petr Chlumský na předchozí ročníky.

A jaké nejlepší výkony závodníci předvedli? „Traťový rekord mužů se vylepšoval až na 17:43, v roce 2013 si ho připsal Jan Sokol z AK Sokolov. Traťový rekord žen držela několik sezón Ivana Sekyrová, 18:30, z AK Sokolov, účastnice poslední olympiády v Londýně 2012 v maratónu. Rekord byl letos překonán reprezentantkou Monikou Preibischovou fantastickým časem 18:08, čímž porazila i všechny muže a stala se letos absolutní vítězkou. Obě zmiňované běžkyně se budou snažit o olympijský limit do Ria 2016," doplnil.

Petr Chlumský ale nepořádá jen Vánoční běh.

„Na jaře 2003 jsem zašel za Honzou Vávrou a domluvili jsme se na dalším běhu, a to Velikonočním. Při prvním ročníku nás běželo 20 účastníků. Nyní chodí až 120 účastníků," řekl organizátor s tím, že start atraktivní trasy je u fontány na hlavní zóně, pak vede k Slatince podél železnatého pramene, k sousoší Natálka a parkem zpět hlavní zónou a cíl je u Sadové kavárny." I tento běh, jehož trasa je dlouhá 3 800 metrů, se stal rychle populárním. Od stejného roku, tedy 2003, se běhá i Václavský běh, a to na stejné trase.