„Postupně bychom od 1. ledna 2012 chtěli ve všech našich objektech získat nějakého nájemníka pro funkci domovníka,” uvedl chebský místostarosta Tomáš Linda. „Ten by mohl město upozornit na nepravosti, které by se v nájemních bytech děly.”

Díky domovníkům by tak úředníci měli přehled, zda v bytě opravdu bydlí ten, komu byl pronajatý.

„Byty město pronajímá asi ve 160 budovách. V některých případech jde například o sousedící paneláky - v takovém případě by mohl být jeden domovník na dva tři domy,” popisoval Linda.

Zda bude o funkci zájem, zatím na městě netuší. „Jistě by nezačala všude fungovat ze dne na den, do tohoto režimu by se objekty zapojovaly postupně,” podotýkal.

Jasnou motivací pro nájemníky mohou být finance. Podle současné představy vedení chebské radnice by domovníci měli buďto slevu z nájmu, nebo by dostali finance prostřednictvím dohody o pracovní činnosti.

„Budovy, ve kterých máme městské byty, mají být ukázkové,” dodal Linda.

A co na to Chebané?

„V městském bytě nebydlím, ale i kdyby, nevadilo by mi, že tam bude domovník,” řekl Jan Slameček z Chebu. „Já se chovám slušně, takže bych byl pro. Sám si ale nedokážu představit, že bych byl domovníkem. Na to nemám čas a asi by mi scházela i trpělivost,” zhodnotil.