Rozzářené obličeje a nadšení ovládly včerejší pasování na čtenáře v dětském oddělení Městské knihovny v Chebu. Tentokrát se celý akt nesl v pohádkovém duchu s postavou hejkala, loupežníka a ježibaby. Děti se nejvíce těšily, až si zapůjčí některou z knížek.

„Letos se pasování na čtenáře v knihovně konalo již pošesté," sdělila vedoucí dětského oddělení Eva Novotná. „Každý rok se snažíme, aby tato akce byla něčím jiná. Takže se tu uskutečnilo například pasování s Bobem a Bobkem. Letos jsme si vymysleli scénku trochu z pohádek," informovala vedoucí s tím, že všichni byli potěšeni reakcí dětí, které se do scének velmi hlasitě zapojovaly.

„Dneska se mi tu moc líbilo. Nejvíce mě zaujala ježibaba, která si chtěla upéct děti," řekl sedmiletý Adam Novák z Chebu. „Z knížek mám nejraději šmoulí příběhy," usmál se.
Zapálení do četby neskrývali ani další mladí čtenáři. „Čtu velmi rád, knížky mě moc baví. Nejradši mám ty o rytířích," řekl sedmiletý Saša Pova z Chebu.

Letos se mladí účastníci pasování nedočkali prince. „Předešlá léta pasoval mečem mladé čtenáře princ. Letos jsme si řekli, že to zvládneme my sami, a tak všechny mečem popasoval hejkal," řekla s úsměvem Eva Novotná.

Podle ní není pravda, že by ratolesti nechtěly číst. Je to spíše naopak. „Letos jsme měli o trochu méně vyplněných přihlášek. Ale když se uskuteční pasování na čtenáře, dojdou k nám rodiče a děti většinou dodatečně do knihovny přihlásí," informovala Eva Novotná. Navíc když se děti nyní přihlásily do knihovny, dostaly šanci půjčovat si knihy rok zdarma. „Musím říci, že děti čtou především v mladším věku. Velkou roli v tom hrají i paní učitelky, ale největší zásluhu mají zřejmě rodiče," uvedla Eva Novotná s tím, že do knihovny chodí čím dál více rodičů s velmi malými dětmi a pak s nimi čtou.

„Na dnešním pasování byla asi nejhezčí čarodějnice. Z knížek, které čtu, mám úplně nejraději ty o koních," řekla sedmiletá Marie Menclová z Chebu. „Já čtu hodně knížky od Boženy Němcové a pasování se mi moc líbilo," usmála se sedmiletá Vanesska Baierová z Chebu.