„FIJO stálo přibližně 3 miliony korun, přičemž město přispělo 2,5 miliony korun, dále přispěl také Karlovarský kraj a sponzoři," potvrdila tisková mluvčí města Chebu Simona Liptáková.

A kde nastaly ty největší komplikace?

„Největší úskalí příprav programu bylo zajištění účastníků z Portugalska. Festival hradí pouze cestovné. Hráči jsou profesionálové, takže chtěli uhradit i honoráře, které by se pohybovaly v desítkách tisíc korun. Ale FIJO má takový ohlas ve světě, že nakonec byla jednání o účasti ukončena na standardních podmínkách. Účast je prestižní záležitostí pro všechny zúčastněné státy," podotkla mluvčí města.

Letos se na festivalu představilo dvanáct orchestrů, z toho sedm zahraničních z Portugalska, Itálie, Německa, Bulharska, Polska, Slovenska a Maďarska. Vedle toho Cheb přivítal i sedm hostujících orchestrů a řadu zajímavých hostů, například dechovou hudbu Gloria, známého trumpetistu Vlado Kumpana nebo liberecký dixieland Old Stars.

„Ve festivalovém programu samozřejmě nechyběly tradiční taháky, jako byl páteční zahajovací ceremoniál na náměstí, sobotní dopolední průvod městem," poznamenal ředitel festivalu Vladimír Keblúšek.

Letošní novinkou byla LED obrazovka, která zdobila chebské náměstí a na které se promítaly detailní záběry hrajících muzikantů.

Během tří dnů se muzikanti vydali i do okolních měst, jako například do Mariánských anebo Františkových Lázní.