Až 130 let staré kočárky budou k vidění na připravované výstavě v chebském muzeu. Přípravy vrcholí, slavnostní zahájení je totiž naplánované již na tento čtvrtek. Již samotný název chystané výstavy je velmi výmluvný: 'Historické kočárky ze sbírky Miloslavy Šormové'.

„Ve výstavním sále muzea se představí bezmála 60 dětských kočárků a takzvaných loutkových kočárků, jak zní odborné označení kočárků pro panenky," popisovala Iva Votroubková z chebského muzea, kurátorka výstavy. „Nejstarší vystavené kočárky jsou datovány k roku 1880. Ty nejmladší, kočárky z přelomu 70. a 80. let minulého století, jsou ale svým věkem kolem 30 až 40 let pro ty nejmladší z nás už také historickou záležitostí," uvedla.

Nedílnou součástí výstavy budou také historické kolébky.

Sběratelka žije v Roztokách u Prahy a nejen kočárky sbírá desítky let.

„A sběratelský zájem nekončil a nekončí u pouhého shromažďování jednotlivých kočárků," podotkla Iva Votroubková a dodala, že výstava odráží i řadu hodin, které sběratelka spolu se svým manželem věnovala a věnuje řemeslné práci. „Tu bylo třeba vynaložit na restaurování mnohdy těžce poškozených kusů," uzavřela. Vernisáž začne v 17 hodin.

Historické kočárky  ze sbírky Miloslavy Šormové 
Slavnostní zahájení výstavy se v chebském muzeu uskuteční ve čtvrtek 23. května v 17 hodin.
Expozice zde bude k vidění až do 1. září.