Jen málo nezasvěcených očí mělo doposud možnost vidět historické předměty uložené v centrálním depozitáři chebského muzea. To se ovšem změnilo v sobotu 15. září. Konala se zde totiž výjimečná událost – den otevřených dveří. A nejen chebští milovníci historie si přišli na své.

„U příležitosti Dnů evropského kulturního dědictví jsme otevřeli široké veřejnosti náš centrální depozitář," prozradil ředitel muzea Roman Procházka. „Akce je to velice výjimečná. Depozitář jsme veřejnosti otevřeli vůbec poprvé v historii. Myslím, že takováto příležitost se nebude zase dlouho opakovat," dodal s tím, že depozitář chebského muzea patří k těm nejlepším v republice.

„Chtěli jsme také Chebanům přiblížit muzejní práci, která je 'pod pokličkou'," řekla Simona Hámková z chebského muzea. „Všichni totiž znají muzejní sbírky prezentované v expozičních prostorách, kdežto o zákulisí se toho moc neví," dodala.

Někteří návštěvníci byli jistě překvapeni množstvím exponátů, které muzeum vlastní. K vidění bylo uložení sbírek nábytku, obrazů, soch a ukázky konzervátorské práce.
Návštěvnice Ludmila Matějovská si prohlídku velice pochvalovala. „Hodně se mi líbily malované truhlice, protože jsem je viděla doma, u maminky. Takže jsem si hezky zavzpomínala. Zajímavá byla také sbírka hmyzu a motýlů," upřesnila Matějovská.

„Tuto událost jsme si nemohli nechat ujít," prozradili manželé Franckovi. „Velice zajímavé bylo vyprávění o exponátech týkajících se církve," dodali.