O osudu bývalého kláštera na chebském Spáleništi se mluvilo na chebské radnici. Kvůli objektu do města přijel i německý velvyslanec Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven.

„Stavbu vlastní společnost BETA GAMES, s.r.o., se sídlem v Teplicích, jejímiž společníky jsou dva turečtí občané. Stavba je v současné době v havarijním stavu. Jak nás při nedávném jednání informovali vlastníci, na letošní rok počítají s demolicí objektu," uvedl v úvodu starosta Petr Navrátil.

Podle mluvčí chebského městského úřadu Simony Liptákové si německá strana velmi pozorně vyslechla veškeré informace a názor vedení města s tím, že ucelený obrázek je třeba si udělat po samotné prohlídce areálu.

Schůzky se zúčastnil také realitní makléř a zároveň zástupce majitele areálu společnosti Beta Games, s.r.o., Petr Karabec.

„V současné době jednáme s vážným zájemcem o koupi celého areálu, mohu říci, že jsme před podpisem smlouvy. Nový případný majitel však hodlá budovu srovnat se zemí. Další záměr by se mohl týkat případné výstavby rodinných domků," informoval.

Rozsáhlý, velkoryse pojatý klášterní areál o 800 místnostech byl postaven spolu s klášterním kostelem Nalezení sv. Kříže ve stylu starokřesťanské či raně románské baziliky, a to v letech 1930 až 1933.

Milosrdné sestry Sv. Kříže byly v klášteře ponechány až do října 1950, kdy došlo ze strany státu k rušení ženských církevních řádů. Klášterní areál spolu s kostelem byl poté církvi zabaven a obsazen nově vzniklou Pohraniční stráží, která si zde vybudovala kasárna. Nakonec se areál stal sídlem velitelství 5. brigády Pohraniční stráže, které řídilo pohraniční roty od Lubů až po Tachovsko. Dodatečně musely být dostavěny garáže, dílny, veterinární ošetřovna, skladová budova i nová jídelna. Samotný kostel sloužil jako tělocvična. Vybavení interiéru bylo zničeno, a dokonce vyhořela věž kostela. Ta byla tehdy snížena a na úrovni zdiva provizorně zakryta nízkou lepenkovou střechou.

V roce 1990 nakonec armáda bývalý klášterní areál opustila a ten byl poté spolu s kostelem navrácen církvi. V roce 2005 byl bývalý klášterní areál spolu s kostelem prodán společnosti, která plánovala komplex přestavět na domov pro penzisty, mluvilo se dokonce i o kasinu. V zadní části kláštera byla jednu dobu umístěna i kolej chebské ekonomické fakulty.