„Karlovarský kraj zřizuje celkem 7 domovů pro seniory (příspěvkové organizace), v rámci celého Karlovarského kraje je pak kolem 16 domovů pro seniory. Senioři v rámci celého Karlovarského kraje mohou využívat celkovou kapacitu 808 lůžek. Dále je v kraji vysoce rozvětvená síť terénních sociálních služeb typu pečovatelské služby a služby osobní asistence. Tyto služby nabízejí svoji pomoc až přibližně 2100 osobám v terénu. Kraj právě prosazuje a snaží se rozvíjet zejména terénní a ambulantní služby před službami pobytovými. Tento trend zrcadlí i názor a přání seniorů, kteří si přejí žít ve své domácnosti, ve svém prostředí a využívat sociálních služeb, které za nimi do jejich domovů přijdou," informovala mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Vyřešit problém s nedostatkem míst pro seniory se už řadu let snaží například krajské město Karlovy Vary.

V příštím roce má konečně začít rekonstrukce Domova důchodců ve Staré Roli, čímž zvýší komfort života zdejších seniorů a také zvýší kapacitu lůžek. Těch přibude 40. Až dosud je jich zde pouze jednadvacet. Celá rekonstrukce se bude konat za provozu, a zdejší obyvatelé se jinam stěhovat nemusejí. Magistrát za ni z rozpočtu zaplatí 55 milionů, v tom letošním má na přípravu této stavby připraveno deset milionů. „Územní rozhodnutí už máme připravené a nyní pracujeme na stavebním povolení. Připravení všech podkladů a vypsání výběrového řízení chceme stihnout do konce letošního roku," uvedl náměstek primátora Čestmír Bruštík. Celá rekonstrukce domova pro důchodce bude zahájena stavbou nové části, pak přijde na řadu zbylý objekt. „Když vše půjde dobře, práce by měly být dokončeny v roce 2018," doplnil náměstek Bruštík.

Seniorů v Karlovarském kraji rychle přibývá, jen za posledních deset let se podíl lidí nad 65 let na obyvatelstvu zvýšil z 12,6 na 17,5 procenta v roce 2014. V roce 2050 podle předpokladů Českého statistického úřadu (ČSÚ) budou tvořit třetinu obyvatel.

Podíl seniorů v Karlovarském kraji je nejvyšší na Karlovarsku, kde tvoří 18,5 procenta. Naopak relativně nejmladší je Sokolovsko, kde lidé nad 65 let tvoří 16,5 procenta. Na Chebsku je to 17,1 procenta.