Výměnné pobyty v Německu nebo Anglii nejsou ničím výjimečným. Integrovaná střední škola v Chebu už ale od roku 2002 spolupracuje se střední školou ve čtyři tisíce kilometrů vzdáleném ruském Nižním Tagilu. Jeden rok odjíždějí čeští studenti za Ural, druhý rok přijedou ti ruští k nám.

Zahraniční praxe se týká budoucích kuchařů a letos jich do Chebu dorazilo 12.

„Velkou zajímavostí je skutečnost, že naše partnerská škola v Nižním Tagilu je jedinou školou v Rusku, která má výměnnou 'družbu' se školou v České republice," uvedl garant výměnných pobytů Vladimír Golláň.

Studenty čeká při třítýdenním pobytu praxe ve františkolázeňském hotelu Pawlik, budou mít ale i šanci poznat krásy České republiky.

„Rád se víc dozvím o České republice a poznám okolí. Samozřejmě se také těším na to, že se naučím něčemu novému," řekl Sergejev Alexandr.

A kdy to všechno vlastně začalo?

„Projekt má počátek v červnu roku 2002, kdy u příležitosti hudebního festivalu FIJO přijela na pozvání Městského úřadu v Chebu ředitelka školy Nižnětagilsky torgovo-ekonomičesky kolledž Světlana Vladimirovna Galicyna," popisuje Vladimír Golláň. „Přijela nejen zhlédnout samotný hudební festival, ale také s myšlenkou najít v Chebu školu obdobného typu. Ve velmi krátké době se její záměr naplnil. V rámci doprovodného programu návštěvy se setkala s tehdejším ředitelem naší školy Ing. Janem Kotem. Společně domluvili první body vzájemné dohody k výměnné odborné praxi a další spolupráci." Cílem projektu bylo nejen poznání přípravy jídel ruské kuchyně, ale také seznámení se způsobem života lidí v Rusku a České republice, tamní kulturou, přírodou a zvyky.