Jak by měly vypadat první cesty školáků do školy a na co mají rodiče klást největší důraz? To se na začátku školního roku zeptali redaktoři Chebského deníku těch nejpovolanějších policistů.

Rodiče malých žáků si mnohdy neuvědomují, že jejich potomci se nemohou chovat jako dospělí lidé. Kvůli tomu, že mají oči v nižší úrovni než dospělí, mají omezený zorný úhel, a vidí tedy méně. Dítě také nemá odhad vzdálenosti a rychlosti projíždějícího auta. Pravou a levou stranu rozlišují nejmenší obyvatelé až kolem devátého roku života a odlišností od dospělých je ještě mnohem více.

Co tedy dělat pro to, aby se dítko vrátilo ke svým rodičům ze školy v úplném pořádku?

„Rodič by měl být svému dítěti vzorem a příkladem měl by respektovat pravidla silničního provozu," uvedla policejní mluvčí Kateřina Böhmová. „Na cestu do školy by ho měli oblékat do výrazného oblečení. Školní taška by měla na sobě mít reflexní prvky. Téměř povinnost je naučit své děti přecházet na přechodech pro chodce podle pravidel nebo jim vysvětlit, proč se mají před přecházením vozovky zastavit, rozhlédnout a zaposlouchat, zda nepřijíždí vozidlo. Také by jim mělo být vysvětleno, co znamenají světelné signály na semaforu pro chodce," dodala s tím, že takovéto úkony jsou důležité pro rodiče prvňáčků, pro které je cesta do školy něčím novým.

„S naší šestiletou dcerkou jsme před začátkem roku dělali cvičné cesty do školy," prozradila matka šestileté Adélky. „Přečetli jsme si v časopise, že by se to mělo dělat, aby poté nebylo dítě vystrašené. Vysvětlili jsme jí také různá nebezpečí, která ji mohou na vozovce potkat. Také díky tomu, že s ní jezdíme na kole, jsme ji naučili aspoň základním pravidlům silničního provozu. Je vcelku šikovná," dodala maminka.