Městská společnost Chetes už sváží odpad tři měsíce a jsou vidět první naspořené peníze. Město se rozhodlo ukončit smlouvu s firmou Marius Pedersen, protože nebylo možné změnit tehdejší smlouvu s touto společností.

„Zatím se naplňují naše očekávání, že by úspora mohla dosáhnout výše až čtyř milionů korun ročně. V letošním roce by úspora měla činit s ohledem na to, že Chetes začal odpad svážet až od druhého čtvrtletí, tři miliony. K tomu je třeba připočítat i plánovaný provozní zisk Chetesu z této činnosti, který by měl přispět k finanční stabilizaci této naší společnosti,“ informoval chebský místostarosta Zdeněk Hrkal.

Svoz odpadu včetně vyvážení odpadkových košů stál město ročně zhruba 42 milionů korun.
„Na poplatcích od občanů se přitom vybere pouze zhruba 20 milionů, takže město svoz výrazně dotuje,“ podotkl mluvčí města Chebu Tomáš Ivanič.

Ilustrační foto.
Muž si chtěl vzít život kvůli tchyni, policisté ho zachránili

„Zásluhou předpokládané úspory se sníží tlak na další možné zvyšování poplatku, který občané za odvoz odpadků hradí. Takzvané skládkovné, které se platí za uložení odpadu na skládce, se má totiž v příštích letech výrazně zvyšovat,“ zdůraznil místostarosta.

Změna svozové společnosti, ke které došlo na začátku dubna, se přitom obešla bez větších komplikací.

„Naštěstí vše proběhlo tak, že občané většinou nic nepoznali. Drobné problémy samozřejmě byly, ale s tím se musí při rozjezdu něčeho nového počítat. Jakmile nám občané nahlásili, že někde není vyvezeno, okamžitě se to řešilo. Ještě bych rád poznamenal, že odpad od podnikatelských subjektů i nadále sváží společnost Marius Pedersen. Často se proto stává, že nás lidé upozorní, že někde zůstaly plné popelnice, ale nakonec se ukáže, že jde o podnikatelský odpad. Jeho svoz totiž probíhá v jiných termínech,“ dodal místostarosta.