Jedním z nich je také Jaroslav Krajc, vedoucí organizačního odboru chebské radnice, který má v Chebu na starost organizačně-technickou část voleb.

„Co se týká naší práce, jsou volby do Evropského parlamentu srovnatelné s těmi jinými,“ řekl. Na dispečink, kde Jaroslav Krajc sedí, se nejčastěji obracejí komise, jejichž členové si nejsou v něčem jistí a potřebují poradit. „Dále řešíme veškerou dopravu, a protože se dispečink nachází v sekretariátu radnice, volají sem lidé také s nevolebními dotazy a připomínkami. Jedinou změnou oproti jiným volbám jsou kontroly, na které při volbách do Evropského parlamentu nevyjíždíme my, ale úředníci z krajského úřadu, Ministerstva vnitra, případně pozorovatelé z Evropské unie,“ vysvětil. Klid ale na dispečinku nečekejte. „Osobně pociťuji největší 'šrumec' v prvních dvou až třech hodinách voleb. To je totiž třeba zavolat do všech našich dvaatřiceti komisí a zjistit, zda má komise veškeré potřebné vybavení, dorazili všichni komisaři a jestli není nutné povolat náhradníka. Například v pátek bylo třeba narychlo povolat 2 náhradníky,“ podotkl.

Jako dobrodružství se pak dá označit sestavování komisí ve velmi krátkém časovém úseku. Delegující subjekty si totiž mohou určit, do které volební komise má být delegovaný člen zařazen. To by nebyl problém, pokud by delegovaly do všech 32 okrsků v Chebu. K problémům dochází, pokud politický subjekt deleguje pouze velmi malé množství lidí, a to do určitých městských okrsků. V takových případech dost často nastává situace, kdy jsou některé komise „přebobtnalé“ a v některých se naopak nedaří naplnit zákonem stanovený limit a tudíž se najednou lidí nedostává. Už od prezidentských voleb ale obecně nebývá tak velký problém volební komise doplnit. „Došlo tehdy ke zvýšení odměny pro předsedy komisí a zapisovatele. A před komunálními volbami se zvýšila odměna i místopředsedům a řadovým členům komisí. Podle mého názoru to hraje velkou roli,“ uvedl Jaroslav Krajc. Lidé v komisích se podle něj vždy trochu mění, a to podle toho, jaké je delegují politické subjekty. „Zájemcům o práci v komisích nemůžeme my na úřadě zaručit, že do komise skutečně zasednou. Přednost mají lidé navržení stranami, my si zájemce zapíšeme jako náhradníky. Pokud tedy chce mít někdo jistotu, je lepší, když se obrátí na nějaký politický subjekt, který je deleguje. Někteří ale asi chtějí mít opravdu jistotu, a tak se přihlásí u několika stran najednou. Tradičně míváme dva tři případy, kdy zjistíme, že se nám člen komise dubluje, tudíž pak někde chybí.“

Jednu výraznou odlišnost volby do Evropského parlamentu mají, a to tu, že nejsou zveřejňovány průběžné výsledky. Lidé se tak výsledky dozví až po uzavření poslední místnosti v Evropské unii, což bude v neděli ve 23 hodin. Právě to se uzavřou volební místnosti v Itálii. Čeští voliči se tak dozví pouze odhady volební účasti. Například voličských průkazů bylo v Chebu vydáno takřka třikrát víc, než v roce 2014. „Před pěti lety úřad vydal 35 voličských průkazů, letos to bylo 103. Zda to naznačuje vyšší volební účast, bych si teď netroufal říct,“ dodal Jaroslav Krajc.