Dlouho očekávaná výstava modelů ze stavebnice Merkur začala v Muzeu Cheb. Do muzea se přišly podívat desítky dětí i dospělých. Všichni si mohli prohlédnout například obří ruské kolo, modely vláčků s nádražím anebo Petřínskou rozhlednu.Výstavu připravilo chebské muzeum ve spolupráci se známým sběratelem Jiřím Mládkem. Modely budou k vidění až do 12. května.

„Se stavebnicí jsem si hrál už jako kluk, když mi byly čtyři roky," řekl sběratel Jiří Mládek. „Sbírat jsem ji však začal až před třiceti lety. Sice mě touha po Merkuru držela už od mládí, a to i přesto, že mi ho rodiče nikdy nekoupili. Moji kamarádi ho měli a hráli si s ním. Tak jsem si v té době řekl, že až budu velký a budu mít hodně peněz, koupím si tu největší stavebnici Merkur a postavím něco hodně velkého," smál se Jiří Mládek.

Tak se stalo, že má spoluautor výstavy největší sbírku Merkuru na světě. Modely z proslulé stavebnice se líbily všem návštěvníkům.

„Výstava se mi moc líbí a těžko jsem od modelů odháněla vnoučka," řekla s úsměvem Marie Boušková z Chebu. „Moji tři synové si se stavebnicí Merkur také hráli. Pamatuji si, že se kousky stavebnice povalovaly všude a já jsem je sbírala a uklízela," zavzpomínala Marie Boušková.

Největším modelem, který se Jiřímu Mládkovi podařilo sestavit, je ocelové město, které váží 1 200 kilogramů.

„To mohou zájemci uvidět v muzeu Merkuru v Polici nad Metují. Kdo tam přijde a podívá se na ten model, asi si pomyslí, že to musel vybudovat nějaký šílenec," uvedl s úsměvem Jiří Mládek.

Převážnou část modelů si vášnivý sběratel sestavuje sám. Ale podařilo se mu najít nadšence, které stavění modelů nadchlo také, a ti mu s některými výstavami pomáhají. „Myslím, že výstava potěší návštěvníky napříč generacemi," řekl Zbyněk Černý z Muzea Cheb, kurátor výstavy.