Na dráhách v minulém roce v České republice zahynulo o čtyřicet sedm osob méně než v roce 2011, přičemž největší pokles zaznamenala Drážní inspekce u osob, které si krátily chůzi po kolejích, a u nehod na železničních přejezdech. Na Chebsku došlo loni ke čtrnácti mimořádným událostem na železnici. Dvě osoby při střetu s vlakem v regionu zemřely a dvě byly zraněny. Oproti roku 2011 bylo mimořádných událostí o dvě více.

„Celkově došlo k nárůstu počtu mimořádných událostí o téměř 12 % v celé ČR. I přesto je počet mimořádných událostí, stejně jako počet usmrcených na dráhách v roce 2012, čtvrtý nejnižší za posledních 10 let," sdělil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Lidé na Chebsku mají jistě v paměti případ, který se odehrál v září letošního roku u Nebanic. Rychlík tam na trati Cheb Karlovy Vary usmrtil koně.

„Kůň byl na místě mrtvý a jeho pozůstatky byly rozprostřeny asi na sto metrech trati. Naše jednotka zkontrolovala lokomotivu, zda u ní nedošlo k úniku provozních kapalin, a odstraňovala zbytky těla zvířete," uvedl tehdy zástupce velitele Hasičského záchranného sboru SŽDC Petr Truhlář.

Podle majitele koně Miloslava Šimáška hřebec podlezl elektrický ohradník.

„Na Chebsku se za rok 2011 událo celkem dvanáct mimořádných událostí, přičemž jedna z nich se stala na dráze trolejbusové, kdy došlo na křižovatce ulic Husova a U Pily ke srážce trolejbusu s osobním automobilem," porovnal mluvčí Drápal. „Ostatní nehody se udály na železnici. Ve dvou případech šlo o střet vlaku s osobou, která byla v obou případech usmrcena, a jednou došlo ke střetnutí na železničním přejezdu zabezpečeném výstražným křížem. Při této nehodě byla jedna osoba lehce zraněna," doplnil mluvčí.

V roce letošním se v chebském regionu stala další řada nehod. Mezi nimi se například srazil osobní vlak se stromem na železnici Lázně Kynžvart Dolní Žandov. Na části tratě Lipová u Chebu Cheb zase vlak srazil osobu v kolejišti, která vyvázla se závažným zraněním, ale přežila. „Jeden člověk zemřel loni taktéž v kolejišti u Františkových Lázní a také na železničním přejezdu u obce Stebnice u Chebu. Osobní vlak také narazil do auta v Aši. Řidič tehdy přežil," uzavřel Martin Drápal.