Dezinfekční gely či ubrousky jsou nyní pro školáky ve většině škol Karlovarského kraje stejně potřebné jako učebnice či penál. Školy se bojí rozšíření nákazy žloutenkou, která se šíří v Chebu, a své žáky vybavují dezinfekcí.

„Paní učitelka nám povídala o tom, jak je důležitá hygiena," řekl Michal, žák žandovské základní školy. „Vysvětlovala, že si musíme často mýt ruce, hlavně před jídlem a po použití záchodu. Navíc jsme vyfasovali dezinfekci, kterou musíme používat po umytí rukou. Ani doma to není lepší, i tady máme gely a mamka dohlíží, abychom si vše pořádně myli." Opatření přijala také například 4. základní škola v Chebu.

Zde uklízečky každý den dezinfikují kliky u dveří, prkénka na toaletách, splachovadla i lavice. A samozřejmostí je i tady dezinfekce, kterou žáci používají.

„V současné době jsou stanovena protiepidemická opatření formou rozhodnutí ve vybraných třídách ve třech základních školách v Chebu," uvedla Martina Prokopová, vedoucí protiepidemického odboru, s tím, že hygienici evidují 45 onemocnění hepatitidou typu A. Z toho sedmadvacet z nich spadá do skupiny drogově závislých a bezdomovců. Dva nemocní byli právě z řad žáků chebských základních škol.