Drogová závislost ničí zdraví i peněženku. Na to přišel také osmadvacetiletý muž z Františkových Lázní. Svou finanční tíseň proto vyřešil téměř šalamounsky, drogu si začal vyrábět doma sám, a co nespotřeboval, prodal.

Mladý muž ale v uplynulých dnech skončil v policejních poutech. Jeho jednání totiž delší čas sledovali chebští kriminalisté. Vykutálenému 'podnikateli' teď hrozí, že stráví za mřížemi věznice dva roky až deset let.

„Osmadvacetiletý muž z Františkových Lázní byl obviněn ze spáchání pokračujícího a zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy," potvrdila chebská policejní mluvčí Martina Hrušková. „Následným vyšetřováním a výslechy bylo zjištěno, že muž je uživatelem drogy pervitin několik let."

Jak mluvčí vysvětlila, narkoman si nejdřív pervitin kupoval. Přibližně v roce 2008 ale začal s jeho výrobou, a to přímo u sebe doma.

„Vyrobenou drogu pervitin také občas prodal," podotkla mluvčí. „Získané peníze za prodej pak z větší části využíval k nákupu dalších 'surovin' k výrobě drog," nastínila.

Kriminalisté předpokládají, že mohl během čtyř let uvařit přibližně sedm kilogramů pervitinu, což mu mohlo vydělat asi 700 tisíc korun.

„Při domovní prohlídce kriminalisté zajistili podomácku vyrobenou laboratoř na výrobu pervitinu a různé chemikálie a léky," dodala Martina Hrušková k případu.

A jak na takového 'vařiče' muži zákona přijdou?

„Aby byli při objasňování trestné činnosti na úseku drog úspěšní, provádějí intenzivní operativní šetření, mají dokonalou místní a osobní znalost a prověřují veškeré získané poznatky," vysvětlila mluvčí.

Už několikrát se ukázalo, že lidé ani netušili, co jejich soused provádí. „Že tady vařili drogy, jsem nevěděl," řekl jeden z obyvatel domu, kde se v minulosti pervitin vyráběl.

Velké množství podezřelých osob, nepřirozený zápach a noční ruch v bytě. I to mohou být podle policistů známky toho, že máte za souseda dealera drog. Pokud chtějí muži zákona mezi tuto skupinu proniknout, jde o náročný úkol.

„Páchání trestných činů na úseku drog patří mezi latentní, tedy skrytou trestnou činnost a její objasňování je velmi složité a vyžaduje trpělivou a důslednou práci," vysvětlila chebská policejní mluvčí Martina Hrušková. „Výrobci a distributoři drog jsou skupina lidí, do které je obtížné proniknout. Výroba drog se převážně odehrává za dveřmi bytů a domů a navenek nebudí podezření." Jak řekla, okolí často nemá ani tušení, že právě u jejich sousedů k výrobě drog dochází. „Signálem, že v domě či bytě k výrobě nebo distribuci drog dochází, může být například nepřiměřeně vysoký počet osob, které do bytu docházejí v jakoukoli dobu, podezřelé osoby, které se v blízkosti domu nebo na společných chodbách pohybují nebo bezúčelně zdržují, nepřirozený zápach nebo častý ruch uvnitř bytu v noční době," popisovala.

Jen za letošní rok se kriminalisté na dealery zaměřili víc než desetkrát.

„Policisté ze Služby kriminální policie a vyšetřování z Územního odboru PČR Cheb uskutečnili od začátku ledna letošního roku několik akcí, které byly zaměřeny na výrobu, distribuci a prodej omamných a psychotropních látek a jedů, přičemž se jim podařilo zrealizovat 13 případů na úseku drog," dodala Martina Hrušková.