Tak to je začátek léta, který Karlovarský kraj už dlouho nezažil. Místo aby si lidé užívali na plovárnách nebo se jen tak slunili, jsou zejména v panelových domech zabalení v dekách a sahají na studená topení. Tedy jen někde. Například v Kraslicích na Sokolovsku nebo v Ostrově začaly teplárny kvůli nízkým teplotám přitápět. Topná sezona přitom skončila před pár týdny.

„Topná sezona sice skončila teprve 31. května, avšak lidem byla zima, a tak jsme se spojili s odběrateli a rozhodli, že přitopíme. V úterý se tak radiátory opět zahřály," řekl jednatel Kraslické městské společnosti Otakar Mika. Lidé rozhodnutí jen přivítali. „Už o víkendu nám byla zima. Když jsme v úterý zjistili, že se topí, pustili jsme topení naplno, aby se panelák prohřál," řekla obyvatelka Kraslic Lucie Cetlová.

U studených topení nenechala obyvatele Ostrova ani společnost Ostrovská teplárenská. Ve městě sice probíhají práce v rámci výměny tepelných rozvodů z teplárny do města, ale kolem 90 procent odběratelů se zahřeje. „Vyhodnotili jsme situaci a od pondělí přitápíme. A patrně budeme ještě dnes," uvedl ředitel společnosti Radek Havlan. 

Žádostem obyvatel města vyhověla i společnost Karel Holoubek Teplárna Karlovy Vary. Topení v krajském městě se rozehřála od včerejška. „V podstatě jsme vyslyšeli přání lidí, kteří nám volali, že je jim zima. Kdybychom se měli držet vyhlášky týkající se dodávek tepla, tak bychom topit nezačali. Předpokládáme, že topit se bude patrně do pondělí. Záleží samozřejmě na vývoji počasí," uvedl ředitel teplárny Roman Miarka.

„V Chebu se již také začalo v některých bytech topit. Celkem se jedná o čtyřicet procent z celkového počtu bytů. Záleží vždy na tom, jestli společenství o zapnutí topení požádá. Následně se mohou tyto prostory vytápět," uvedl Tomáš Ivanič z chebské radnice.

Topení začala hřát již také v Aši. „O dodávku tepla mimo tepnou sezonu požádalo již několik správců bytů," uvedl pracovník firmy Terea. „Jako první o znovudodání tepla požádal Dům s pečovatelskou službou. A postupně se přidávají další domy," dodal pracovník.

To v Chodově na Sokolovsku zatím o přitápění neuvažují. „Nemáme zatím žádný požadavek od odběratelů. Navíc prognózy počasí začínají být příznivé a mělo by se oteplit," řekla včera Deníku ředitelka chodovského Marservisu Magdalena Fuková.

Také v Sokolově zůstaly radiátory v bytech studené. „Topit nebudeme, teploty jdou nahoru. Uvažovali jsme o topení minulý týden, kdy nebyl příznivý vývoj počasí. Jednou z podmínek je i souhlas více než 50 procent odběratelů, abychom mohli topit, a ten jsme také neměli," uvedl ředitel Sokolovské bytové společnosti Karel Rambousek.

A kdy mají teplárny povinnost přitápět mimo topnou sezónu? Pokud je o to požádá alespoň 70 procent odběratelů nebo dva dny po sobě klesnou teploty pod třináct stupňů.

Letošní nástup léta je podle Rudolfa Kovaříka z Klimatologické stanice v Šindelové opravdu studený. První letní den naměřil minimální teploty minus 0,5 stupně. Počasí se ale podle jeho slov začne lepšit.

„Víkend ještě bude zamračený s deštivými přeháňkami. Pak se rtuť teploměru začne zvedat," řekl.