Příkladem je město Chodov na Sokolovsku. To o letních prázdninách zahájilo budování přístavby Základní školy J. A. Komenského ve Smetanově ulici. Jde přitom o letošní nejvýznamnější investici města za více než 28 milionů korun.
„Projekt nové části školy počítá se třemi patry a podkrovím. Každé patro bude propojené se stávající budovou. Sloučením obou podkroví navíc vzniknou obrovské půdní prostory. Přístavba je koncipována jako bezbariérová a nabídne devět nových tříd pro přibližně 270 žáků. Kompletně škola pojme na 550 dětí," uvedl mluvčí Chodova Martin Polák.

S nedostatečnou kapacitou se potýká i základní škola v ulici Dukelská v Kraslicích. Město už vybralo variantu roky odkládané dostavby. Nyní čeká, zda získá na investici potřebnou dotaci.
Na Karlovarsku se s větším rozšiřováním kapacit škol nepočítá. Některé prošly sice opravami, ale pouze dvě budovy karlovarských mateřských škol nově otevřou třídy pro děti do tří let.

„Během prázdnin se uskutečnily také úpravy ve dvou mateřských školách, kde budou nově otevřeny třídy pro děti mladší tří let. Jednalo se o práce v objemu 2,5 milionu korun a realizoval je odbor majetku města řízený gesčním náměstkem Michalem Riškem," informovala mluvčí kalrovarského magistrátu Helena Kyselá.

Nové třídy budou otevřeny v mateřských školách v ulici Krymská a Východní.

Kromě toho pak vedení Karlových Varů přes léto opravilo Základní školu Poštovní v Tuhnicích a ZŠ Truhlářská ve Staré Roli. Zde se však nejednalo o rozšiřování staveb, ale v případě ZŠ Poštovní se tu provádělo zateplení plášťů budov včetně střech na všech pěti objektech v areálu školy.

U ZŠ Truhlářská byla v budově provedena instalace snížených stropů a zakrytí rozvodů ve školním pavilonu, upraveno bylo zázemí školní kuchyně a sociální zařízení u tělocvičny.

Opačně je tomu v Chebu. Kapacity jsou dostačující, začíná být ale problém třídy naplnit. Od loňska ve městě funguje nová soukromá školka, další soukromá mateřinka a škola se otevřou od nového školního roku. „Navyšování kapacit nebude třeba," sdělil chebský starosta Petr Navrátil s tím, že by se situace mohla změnit například ve chvíli, pokud by se výrazně zvýšil počet zaměstnanců v chebské průmyslové zóně. Dá se totiž předpokládat, že by se do Chebu přestěhovaly celé rodiny. „Zatím ale tento problém řešit nemusíme. Naopak přijímáme i děti z okolních obcí, o což je zájem mezi rodiči, kteří v Chebu pracují," řekl starosta a dodal, že ne vždy lze vyhovět požadavkům o konkrétní školku. O některé je větší zájem.