Nebanice Větším komfortem se může pochlubit turistická ubytovna v Nebanicích.

Novinkou je bezbariérový přístup k sociálním zařízením. Vozíčkář, který se zde ubytuje, se nyní bez potíží dostane na toaletu, a navíc může využít i prostorný sprchový kout. To dříve nebylo vůbec možné. Pouze v případě, že člověku na vozíku někdo pomohl.

„Původně tady byly dvě záchodové kabinky a dva sprchové boxy. Abychom získali prostor, který potřebujeme, tak jsme udělali pouze jednu kabinu a jeden sprchový kout. Během stavebních úprav jsme neustále museli myslet na to, aby vozíčkář mohl zajet až k toaletě i do vedlejšího boxu," pověděl vedoucí pracovní party Vlastimil Drašar ze sociálního podniku Srdce a čin.

Hotovou přestavbu si přišla osobně prohlédnout starostka Nebanic Jitka Vlková. „Bezbariérový přístup do sprchy a k toaletě tady chyběl. Teď když se budou lidé se zdravotním postižením ptát, tak jim můžeme říci, že tu máme vše přizpůsobené jejich potřebám. Velkou výhodou také je, že ubytovna je přízemní, a tudíž tu není žádné schodiště," ukázala na hlavní vchod do budovy starostka obce.

Ubytovnu provozuje obec a rekonstrukce byla hrazena ze zisku zařízení. „Celková částka na opravu činila více než 83 tisíc korun," přiblížila Jitka Vlková. „Určitě nelitujeme, že jsme ve výběrovém řízení vybrali Občanskoprospěšnou společnost Srdce a čin a umožnili realizaci. Těšíme se na nové hosty, kteří budou mít větší komfort."

Sociální podnik Srdce a čin dává práci dlouhodobě nezaměstnaným a lidem ze sociálně vyloučených skupin. Aby mohl efektivně fungovat, potřebuje dostatek zakázek. „Vážíme si každé příležitosti. Jsme proto rádi, že si nás obec vybrala a my jsme mohli dokázat, že naši zaměstnanci umí odvést kvalitní práci," konstatoval Petr Beránek, ředitel Srdce a čin.

Turistická ubytovna se nachází u fotbalového hřiště, na dohled od barokního kostela sv. Osvalda. Ubytovací zařízení je k dispozici celoročně, má osm pokojů po čtyřech lůžkách, samostatnou kuchyňku, a kdo potřebuje, může si tu i vyprat. „Ubytovna bývá opravdu hodně využívaná. Nejvíce během žní, ale i v zimě, kdy se tu ubytovávají různí pracovníci. Pokoje míváme plné také v období, kdy se v obci konají například mezinárodní závody koní v drezuře a ve spřežení," popsala využití ubytovny Jitka Vlková. Jelikož Nebanice leží na trase páteřní cyklostezky řeky Ohře, navštěvují ubytovnu i lidé na kolech.