Nebanice Sbírej a vyhraj, tak se jmenuje druhý ročník soutěže, kterou pořádají v Nebanicích. Místní se tak pustí do sběru víček, která pomohou nemocnému chlapci. Ten, kdo nasbírá nejvíce, vyhraje krásnou cenu.

„Tuto soutěž jsme se v rámci akce Dětský den rozhodli uspořádat na pomoc nemocnému Františku Zlikovi z Českých Budějovic," přiblížil jeden z organizátorů akce Jaroslav Koubek. Pravidla jsou jasná. Ten, kdo na akci, která se uskuteční v sobotu 30. května, přinese nejvíce plastových uzávěrů, vyhrává hodnotnou cenu, kterou do soutěže věnoval jeden ze sponzorů Dětského dne.

Se soutěží začali v Nebanicích vloni a cílem je vybrat co nejvíce víček pro chlapečka, který bojuje se zákeřným onemocněním.

„Za posbíraná víčka dopřejeme Fanouškovi potřebnou léčbu. Lidé tak mohou vyhrát, ale hlavně udělat dobrý skutek," uvedl Jaroslav Koubek.

A komu vlastně budou Nebaničtí pomáhat? Fanoušek je pětiletý klučina, kterému byla ve čtrnácti měsících diagnostikována dětská mozková obrna, mikrocefalie a později se přidala i epilepsie. Fanoušek se narodil v pětatřicátém týdnu jako zdravý chlapeček s novorozeneckou žloutenkou. Jeho život se obrátil vzhůru nohama devátý den po jeho narození. Oteklo mu kolínko a byl převezen na neonatologické oddělení, kde lékaři po punkci kolene zjistili přítomnost zlatého stafilokoka.

Po měsíci a půl mohl Fanoušek domů, kde s ním rodiče pilně cvičili. V roce ale neuměl více než pást koníky a otočit se ze zad na bříško. Magnetická rezonance potvrdila poškození mozku. Po čase se přidala další diagnóza, a to epilepsie. Tu se podařilo dostat pod kontrolu. Postupně se díky lázním a intenzivnímu cvičení Františkův stav začal posouvat dopředu. Ve čtyřech letech začal chlapeček lézt a poprvé se postavil v postýlce. František už absolvoval klimtherapy v Klimkovicích, kde se zlepšil i po motorické stránce. Právě soutěží ve sběru víček, která pomohou klučinovi podstoupit opět další léčbu, chtějí svou troškou přispět i Nebaničtí.