Tým Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje z Chebu odjížděl na soutěž v tradičním složení Jan Mařík, Petr Zetocha, Petr Procházka, Petr Borecký a vedoucí týmu Martin Tomášek. Už v uplynulých ročnících této prestižní soutěže předvedli chebští hasiči dobré výsledky a v loňském roce skončili na výborném čtvrtém místě. Letos ale skončili na stupínku nejvyšším a za sebou nechali zbylých jednadvacet týmů. „Letošní vítězství v jubilejním, dvacátém ročníku je zasloužené a je odměnou za dlouholetou přípravu a odhodlání chebských hasičů,“ řekl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

„Na náročnou trať se vydalo na člunech se zadním motorem, většinou nafukovacích, celkem dvaadvacet čtyřčlenných týmů z celé republiky, mezi nimi například Brno - přehrada, Olomouc, Prostějov, Jeseník,“ řekl Martin Kasal.

Kromě českých profesionálních hasičů se prestižní soutěže zúčastnili také profesionální hasiči z polského města Prudnik. Policisté byli zastoupeni týmem z Frýdku-Místku.

A v čem jsou vlastně chebští hasiči nejlepší? Do tradičních disciplín patří například první pomoc, kdy musely posádky zachránit kojence a muže s amputovanou rukou. Týmy musely prokázat také skvělou jízdu na raftu s pádly, hody záchranným kruhem a pytlíkem na laně na cíl. „Kromě toho musely čtyřčlenné týmy zachraňovat opatrně z vody i muže po pádu z vodního skútru s podezřením na poranění krční páteře,“ přiblížil průběh závodu mluvčí. Velké problémy pak dělala posádkám i závěrečná disciplína, kdy musely týmy doplavat několik desítek metrů k raftu a dopravit odtud co nejrychleji na souš dvě tonoucí osoby v podobě dvou těžkých plastových barelů.

Soutěž Slezská Harta vznikla jako reakce na ničivé povodně v roce 1997. Po povodních v roce 2002 získala soutěž od generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky kredit neoficiálního Mistrovství republiky posádek HZS ve vodním záchranářství.

Námětem soutěže je poskytnutí první pomoci a záchrana osob z vodní hladiny a břehů, základní ošetření a transport pomocí motorového člunu.