Právě tento devětasedmdesátiletý bavorský tesař vytvořil a městu daroval modely dvou unikátních chebských krovů. I ty můžou lidé na výstavě vidět.

„Jedná se o model krovu Gablerova domu a model krovu františkánského kostela v Chebu. Krov nad kostelním chorem je nejstarším krovem v České republice vůbec, pochází z roku 1319, v příštím roce mu bude právě 700 let,“ sdělila mluvčí chebského městského úřadu Simona Liptáková. „Oba tyto modely krovů věnoval pan Hauer městskému Nadačnímu fondu Historický Cheb,“ doplnila.

Modely už si prohlédli první návštěvníci a většina z nich neskrývala svůj obdiv. „Kdo umí, ten umí. Všechna čest. Škoda že podobní mistrové už ze škol nevychází,“ posteskl si Josef Sládek, který se přišel na výstavu podívat, protože ho téma chebských krovů zajímá. Kdo nestihl její zahájení, nemusí zoufat.

„Výstava potrvá do konce září,“ řekl Tomáš Dostál, správce chebských historických objektů. „Model krovu kostela Zvěstování Panny Marie, který je součástí františkánského kláštera, zde bude vystaven i v budoucnu. Model krovu Gablerova domu se přesune do Grünerova domu na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad,“ doplnil. Františkánský klášter je otevřený do konce září, a to od úterý do neděle.

Zájemci se mohou přijít podívat v době od 10 do 12 hodin a pak od 12.30 do 17 hodin. Po zimní pauze se památka opět otevře veřejnosti v květnu.

Dochované chebské krovy tvoří nejvýznamnější soubor těchto jedinečných historických dřevěných konstrukcí datovaný od středověku do poloviny 20. století na území České republiky. Jednotlivé konstrukce v sobě nesou komplexní informace o typech a variantách krovů v řádu stovek let, a to v jednom prostoru – v městských domech na chebském náměstí. Navštívit a poznat tak bohatý komplex krovů je možné pouze v Chebu. Za jejich unikátnost může souhra šťastných okolností. Jednou z nich je bohatství místních kupců, kteří od 14. století staví velké domy, jejichž přestavby již nejsou v dalších stoletích nutné, a krovy se stavěly z kvalitního dřeva vynikajícími tesaři. Střechy navíc pokrývá pálená krytina, která bránila šíření devastujících požárů. Svou roli hrála také skutečnost, že v průběhu poválečné asanace a dalších období 20. století zde byly omezené snahy krovy vyměňovat nebo upravovat. Díky Nadačnímu fondu Historický Cheb, který krovy chrání, je možné se na ně podívat v rámci speciálních prohlídek. Místo si zájemci můžou rezervovat na webových stránkách fondu.

Zásah ve Skalná
Dělník spadl ze střechy kostela