Neuvěřitelných 120 milionů korun má město Cheb mezi svými občany. Přesně tolik lidé do kasy dluží. Některé z pohledávek lze vymoct jen stěží. Jde třeba o pokuty uložené bezdomovcům či prostitutkám.

„Také jsme se dostali do problémů a složenky nebylo z čeho platit," popisoval osmatřicetiletý Cheban. „Cítil jsem se opravdu trapně, ale vezměte si chlup na dlani…"

Dostat se na městskou listinu dlužníků v dnešní době není tak složité. Problém ale není určit splátkový kalendář, popřípadě jednat o odpuštění části poplatků z prodlení.

„V současné době činí celková dlužná částka 120 milionů korun," sdělil chebský starosta Pavel Vanoušek. Bez poplatků 'okolo' jde o 80 milionů korun. „Z hlediska svého charakteru jde o pohledávky dvojího druhu. Jednak z přenesené působnosti, do které spadají různé poplatky, pokuty a podobně, což jsou poplatky a platby za pokuty. Těch evidujeme okolo 3 400 za celkem 33 milionů korun," vyčíslil.

Průměrná dlužná částka činí tisíc korun. Jde ale třeba o pokuty za výtržnictví, které byly uděleny bezdomovcům, nebo pokuty prostitutkám. „Dvě úřednice na finančním odboru se této problematice systematicky věnují," podotkl starosta s tím, že také využívají služeb právníků.

„Další druh pohledávek se týká samostatné působnosti, což je třeba prodej majetku, nájmy, platby za zprostředkované služby," uvedl Pavel Vanoušek.

Pozitivní ale podle něj je skutečnost, že za poslední 3/4 roku nedošlo k nárůstu pohledávek z přenesené působnosti. „Nezvyšuje se částka ani počet," uvedl.

Jak podotkl tajemník Václav Sýkora, město se snaží těmto problémům předcházet. „Hned na začátku prověřujeme, abychom neuzavřeli smluvní vztah s někým, kdo nemůže garantovat, že bude mít nájemné z čeho platit."

Zastupitelé už také odsouhlasili návrh na odepsání prokazatelně nevymožitelných pohledávek, například od zesnulých obyvatel.