Nelegální obchody zde například podle ředitele františkolázeňského městského kulturního centra Arnošta Němce prý řídí organizovaná skupina.

Na tržišti ve Svatém Kříži byly například zabaveny padělky luxusního zboží za téměř sedm milionů korun. Celníci odhalili tajný sklad se skrytým vstupem a zabudovaným nášlapným otevíracím mechanismem, kde pak našli nelegální zboží v celkové hodnotě téměř sedmi milionů korun. Šlo o 58 párů obuvi, 252 kusů textilního a galanterního zboží a 156 hodinek neoprávněně označených ochrannými známkami renomovaných výrobců (Nike, Louise Vuitton, Michael Kors, Prada, Adidas, Puma, Rolex, Breitling). Dále objevili loga ochranných známek určená k nalepení, nažehlení i mechanickému připnutí při zhotovování padělků (menší snímek).

Proč podle oslovených lidí časté úspěšné zásahy celníků i ostatních kompetentních složek zatím nepoctivé trhovce od podobných ´obchodů´ neodradily?

„To je velmi hluboký problém, zde nejde o jednotlivé prodejce, ale o celou organizaci, která tímto způsobem profituje ze zisku z prodeje falzifikátů," vyjádřil se například ředitel Městského kulturního střediska (MKS) Františkovy Lázně Arnošt Němec. „Jednotliví prodejci jsou zpravidla závislí na svých bossech, kteří ovládají celý nelegální obchod. Takže výpadek zboží, který je způsoben zabavením státními orgány, je okamžitě nahrazen dalším zbožím. Navíc prodej takového zboží je stále výhodný oproti originálům a zisk z jeho prodeje je pro nás vzhledem k výrobní ceně falzifikátu nepředstavitelný," neskrýval rozhořčení ředitel MKS.

To pořadatel kulturních akcí David Nushart z Aše uvedl, že do této problematiky příliš nevidí, ale možná si jsou podle něj někteří trhovci vědomi mezer v zákonech a využívají jich. „Přes všechny zásahy policistů se jim přesto tyto ´obchody´ holt vyplácí," dodal David Nushart.

„Těmto obchodníkům se to zřejmě celé rentuje, i když je občas ´vyberou´ muži zákona," rozohnil se vysokoškolský student Martin Rejsek z Chebu. „Osobně bych si žádné zboží takto na tržnici nikdy nekoupil, celé mi to přijde takové pochybné. Nakupovat jezdím buď do německého Marktredwitz nebo do obchodů v Plzni, kde studuji. Když už zajdu do asijského obchodu, musí to být kamenný obchod, kterých je v Chebu celkem dost a mají i dobrý výběr zboží."