V dalším díle anketní soutěže ´O nejkrásnějšího domácího mazlíčka´, která se i nadále odehrává na webu Chebského deníku (www.chebsky.denik.cz), vyvyhrálo desetiměsíční skinny morče jménem Nellinka, které získalo 69% hlasů (z celkových 1 127). Jeho chovatelka, studentka Andrea Haverlantová z Chebu, se ráda podělila o zážitky z chovu tohoto nahého mazlíčka.

Prozradíte, kdo vás do soutěže přihlásil?

Do soutěže jsem se přihlásila já sama.

Uvedete něco bližšího o mazlíčkovi jménem Nella?

Nella je skinny morče, což je morče bez srsti. Je jí deset měsíců. Nejraději má okurku. Stačí, aby ji ucítila, a už píská na celý byt.

Dokážete odhadnout, kolik hlasů poslali vaši nejbližší a kamarádi a kolik ostatní veřejnost?

Určitě hodně hlasů poslala rodina a kamarádi. Věřím, že i veřejnost se připojila.

Máte nějakou radu pro začínající chovatele morčat této rasy?

Těm, kteří by se rozhodli pro chov tohoto plemene, bych doporučila, aby si vyhledali v odborné literatuře nebo třeba na internetu něco o tomto druhu. Jeho chov je určitě svým způsobem náročný. Nedá se tudíž v krátkosti poradit. Z vlastních poznatků radím nepodávat skinny morčeti jednotvárnou stravu, ale pestře ji, hlavně v zelenině, kombinovat. Jednak tím docílíte dostatečného přísunu všech vitamínů a minerálů, ale předně se nestačí jednoho druhu zeleniny přežrat. Jelikož to jsou bezsrstá zvířata, potřebují být v teplejším prostředí, ale na druhou stranu je vřele doporučuji hlavně alergikům.

Obdrželi jste praktickou cenu (poukázku v hodnotě 500 korun na nákup zboží v chovatelské prodejně). Už jste za ni něco pro Nellinku pořídili?

Ještě ne, ale brzy se chystáme.

Koho z rodiny má morčátko nejraději?

Má ráda každého, kdo jí podá nějaký ten pamlsek.

Jak finančně náročné je pořídit si skinny morče a zdravě ho živit?

Pořizovací cena je sice trochu větší, zvláště u morčat s průkazem původu, ale základ stravy je stejný jako u ostatních morčat. (Skinny sameček stojí 1000 korun a samička 1500 až 2000 korun poznámka redakce.)