„Víte, koho budete volit? Já vůbec." Podobné věty zaznívají na ulicích, v obchodech, kavárnách… A jak obyvatelé Chebska Deníku potvrdili, jen málokdo má jasnou představu, komu dát svůj hlas.

Politika je v posledních dnech tématem číslo jedna snad po celé republice. „Už tak čtrnáct dní tady mluví většina lidí o volbách," řekla dvaadvacetiletá barmanka Lucie z Chebu. „A když se se zákazníky bavím, skoro nikdo neví, koho volit," uvedla s tím, že ona je na tom stejně.

Někteří nerozhodnutí voliči si vzali na pomoc takzvanou internetovou volební kalkulačku. Ta po zodpovězení několika otázek srovná odpovědi s volebním programem stran.

„Považoval jsem se za pravicového voliče, ale dvě největší pravicové strany mi vyšly na posledním místě. Nejvíc jsem se názorově shodoval se stranou, která podle průzkumů nemá šanci se do parlamentu dostat. Jsem tedy dost bezradný," zhodnotil Jan Marek z Chebu.

Rozpačité pocity z nadcházejících voleb má také Tomáš Pospíšil. „Je to hrozné, ale poprvé zvažuji možnost, že k volbám vůbec nepůjdu. A když bych šel, budu volit 'menší zlo', což není ideální stav," dodal.

Volby do Poslanecké sněmovny se konají v pátek 25. října a v sobotu 26. října, a to v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Jak uvedl chebský starosta Pavel Vanoušek, v pohotovosti bude nejen tajemník města, ale pracovat bude také matrika, informatici nebo třeba úředníci z organizačního odboru.

„Volební lístky se již začaly distribuovat a lidé by je měli mít ve schránkách nejpozději ve čtvrtek," sdělil starosta. Pokud občané lístky ve schránkách mít nebudou, nemusejí propadat panice. Dostanou je totiž ve volebních místnostech.