Pozemek v chebské Májové ulici dřív sloužil jako dětské hřiště pro 2. základní školu, nyní se ale mění v komunitní zahradu. Ta by měla v dubnu, nejpozději v květnu, naplno sloužit chebským seniorům a klientům Jokeru.

S nápadem na využití zahrady přišlo několik chebských seniorek. Jde ale o poměrně rozsáhlý prostor, a tak vedení města hledalo cestu, jak dámám pomoct v dlouhodobé péči o pozemek.

„Ke spolupráci jsem proto přizvala také občanské sdružení Joker, které zaměstnává handicapované," uvedla chebská místostarostka Daniela Seifertová. O údržbu zahrady se tedy bude starat Joker, pro jehož klienty půjde zároveň o terapii. Navíc mohou vypěstovanou zeleninu zužitkovat ve své Čtenářské kavárně. „Zkrátka samozřejmě nepřijdou ani senioři, kteří tam budou mít své záhony," doplnila.

Komunitní zahrada tak bude sloužit k pěstování zeleniny, bylinek, péči o stromy a trávník, ale také k zábavě senioři a klienti Jokeru zde budou hrát pétanque, obří Člověče, nezlob se a podobně.

Město už na pozemku provedlo potřebné drobné úpravy, například posekání trávy, odstranění náletů nebo zřízení záhonů, které přišly na zhruba 20 tisíc korun. Vše je tak připraveno, aby komunitní zahrada mohla začít fungovat.

„Byla by škoda, aby takto krásný pozemek přímo v centru města ležel ladem. Letos zde ještě chceme vybudovat například menší objekt se sociálním zázemím nebo pergolou," dodala Daniela Seifertová.

Na dokončení komunitní zahrady město v rozpočtu vyčlenilo milion korun. „Před rokem byla zpracována studie na využití zahrady, ze které vycházíme," uvedl Pavel Šturc, vedoucí investičního odboru chebského městského úřadu. Loni se ale uskutečnila také schůzka, kde si vedoucí odboru vyslechl také požadavky budoucích uživatelů zahrady a dohodli se, co ještě místu chybí. „Rozhodně je třeba zde ještě vybudovat hygienické zázemí," vysvětlil Pavel Šturc. „Půjde o jednoduchou stavbu, na kterou bude navazovat malá terasa pro letní sezení a pergola. Pokud zbydou finanční prostředky, přislíbili jsme také opravu oplocení z Májové ulice a také jsme byli požádáni o terénní úpravu."

Jak vedoucí odboru vysvětlil, v podobných případech, kdy město upravuje nějaký takový prostor, je důležité znát provozovatele. „Nejhorší je investovat do prostoru, který užívá nějaká zájmová skupina, který však nemá jasně daného provozovatele," uvedl s tím, že pak se město musí starat o běžnou údržbu a platit provozní náklady. To však v tomto případě odpadá, protože si toto všechno budou zajišťovat právě prozovatelé Komunitní zahrady.