Desetitisícové úspory ukradla neznámá žena seniorovi z Chebu. Jeho příbuzná proto varuje: poučte své starší příbuzné, ať u nich tyto hyeny nepochodí!

Případ se stal minulý týden odpoledne. „Otčím je po mozkové mrtvici, je proto více zmatený a hůře slyší," popisovala Jana Bernardová, nevlastní dcera okradeného muže. A právě kvůli svému zdravotnímu stavu pustil do bytu ženu, která mu ukradla 90 tisíc korun. „Paní využila toho, že byla má mamka u lékaře," podotkla. Podle ní by mohlo jít o 30letou ženu tmavé pleti, která se mohla vydávat za pošťačku.

Na případu už pracují muži zákona. „Případ prošetřujeme," potvrdila policejní mluvčí Zuzana Týřová. Podle jejích slov je však vyšetřování na samém začátku. „Nelze proto sdělit žádné bližší podrobnosti."

Jana Bernardová doufá, že bude zlodějka brzy dopadena. Prosí proto občany, které žena také okradla nebo chtěla okrást, aby se přihlásili co nejdříve na policii.

Podle mluvčí policie je dobré starším lidem stále připomínat zásady, jak se nenechat těmito lidmi zneužít.

„Bohužel je pravda, že ač jsou senioři neustále upozorňováni na možná nebezpečí, v mnohých případech pak nakonec dveře otevřou a neznámou osobu domů pozvou. Je nutné počítat s tím, že úmysly neznámé osoby nemusí být vždy dobré a nezištné. Z neznámé osoby se může vyklubat pachatel trestné činnosti," sdělila s tím, že v lepším případě to může skončit 'jen' krádeží. Ale mluvčí potvrzuje, že senioři si dávají větší pozor než dříve. „Posun v preventivním myšlení seniorů určitě nastal, někteří z nás jsou však nepoučitelní. Přes veškerou osvětu se pořád ještě najdou lidé, kteří se nechají nalákat na předání výhry, výhodný nákup zboží, na údajnou prosbu o finanční pomoc a podobně. Ti se pak mohou stát snadnou obětí trestného činu," dodala.

Jak by se měli starší lidé chovat doma bezpečně?

• nikdy nevpouštějte cizí osoby do domu či bytu, ať jsou nabídky, záminky, argumenty sebelákavější a důvěryhodné

• zamykejte vstupní dveře do domu nebo bytu

• zajistěte dveře bezpečnostním kukátkem, bezpečnostním řetízkem nebo petlicí, což by dnes mělo být již běžné zabezpečení dveří

• žijete-li osaměle, vždy se vyplatí mít dobré sousedské vztahy (sousedé mohou pomoci při návštěvě cizí osoby, při vaší nevolnosti nebo v případě, že budete potřebovat pomoc)

• než otevřete dveře, vždy se zeptejte, kdo je za dveřmi a proč přichází (v případě, že je za dveřmi neočekávaná osoba, např. opravář, je namístě jeho návštěvu odmítnout s tím, že si důvod ověříte telefonicky u dané firmy či společnosti)

• telefonní čísla tísňového volání mějte na viditelném místě

• pokud již dveře otevřete, v žádném případě nevpouštějte cizí osobu dál do bytu!!!

• cizí osobu v žádném případě nenechávejte bez dohledu, nedovolte, aby se volně pohybovala po vašem bytě!!!

• nedůvěřujte neznámým lidem

• buďte opatrní a nevěřte každému, kdo vás požádá o peníze

• poraďte se s nejbližšími, než dáte peníze člověku, který od vás žádá peněžní „pomoc"

• při jakékoliv pochybnosti o důvěryhodnosti dané osoby zavolejte na linku 158!!!