V případě této firmy jde už o třetí linku, kterou provozuje v Karlových Varech. Nedávno začala jiná firma létat i do Rostova na Donu. Jde tak o další nové letecké spojení do Ruska z letiště v Olšových Vratech.

ČSA doposud z Karlových Varů létala jen do Moskvy a Petrohradu a otevřením nové linky si tato společnost upevnila pozici nejvýznamnějšího dopravce na karlovarském letišti. Spojení do Samary bude létat jednou týdně, vždy ve středu večer.

„Nová letecká linka potvrzuje trend zvyšující se poptávky po cestách do Karlových Varů z oblastí mimo hlavní centrum v rámci Ruské federace. Věříme, že půjde o linku úspěšnou a že se poptávka ze Samary a okolí v budoucnu bude zvyšovat tak, aby mohla být přidána ještě další frekvence,” uvedl Petr Navrátil, náměstek hejtmana Karlovarského kraje.

Samara, v letech 1935 až 1991 Kujbyšev, je šestým největším městem Ruska. Leží v evropské části Ruské federace, jihovýchodně od hlavního města Moskvy, na břehu Volhy. V Samaře žijí téměř dva miliony obyvatel a je správním střediskem Samarské oblasti a významným střediskem strojírenské výroby. V sovětském období byla ze strategických důvodů uzavřeným městem. Karlovarské letiště je tak ve zvyšujícím se centru zájmu leteckých společností, což vedení kvituje velmi pozitivně.

„Jsme rádi, že letiště může v krátké době přivítat další cestující z nové destinace. Zahájením letů do Samary se rozšiřuje nabídka letů na pět pravidelných destinací a věřím, že to je příslibem pro další rozvoj letiště a zároveň dobrým argumentem při jednání s leteckými dopravci o možnosti rozšíření stávajících nebo zavedení nových leteckých linek z našeho letiště,” doplnil Václav Černý, ředitel karlovarského letiště.

Nejen nové lety, ale také zázemí letiště se modernizují. Firma KV Technologies zde hodlá vybudovat hotel, hangáry a také parkoviště.

Krajský úřad Karlovarského kraje už oznámil, že bylo předloženo oznámení a zahájeno zjišťovací řízení záměru „Areál KV Technologies na letišti Karlovy Vary“. „Záměr řeší vybudování novostavby hotelu, přilehlých komunikací a parkovišť, stavbu hangáru, provozních ploch, manipulační plochy a souvisejících komunikací na celkové ploše 79 800 m2. Stavba je určena pro hangárování a opravy letadel, technickou obsluhu letadel a ubytování hotelových hostů,” uvedla krajská mluvčí Andrea Bocková.

Areál KV Technologies je situován v areálu letiště Karlovy Vary, jihovýchodně od odbavovací budovy. Oznamovatelem je firma KV Technologies, akciová společnost.

Zpracované oznámení záměru je k nahlédnutí na Krajském úřadě Karlovarského kraje, odbor životního prostředí a zemědělství, a na magistrátu. Vyjádření k oznámení je možné zaslat do 22. listopadu na Krajský úřad Karlovarského kraje.