„Nový, univerzální, dálkově ovládaný RTG systém umožňuje provést široký rozsah skiagrafických a skiaskopických vyšetření. Je plně řízen mikroprocesorem, veškeré pohyby stěny jsou plynulé, probíhají za kontroly automatického antikolizního systému, který zrychluje rutinní snímkování, zabraňuje zranění pacienta a poškození přístroje,“ uvedl Jan Roudnický, biomedicínský technik Nemosu.

Nemocnice Sokolov má taková pracoviště dvě – nové a původní zastaralé, které bude nyní sloužit jako záložní, takže při poruše nebude muset být již pacient se zlomenou kostí transportován na RTG snímek do jiného zařízení. „Na skiaskopii bude možno také provádět některé intervenční výkony, např. zavádění permanentního katetru pro dialýzu. Tyto výkony jsme u nás nyní provádět nemohli,“ podotkl primář radiologického oddělení Jaroslav Štětina. „Jednou z výhod je polohovatelný stůl. Pacienty, kteří například nejsou schopní se postavit, si tímto způsobem napolohujeme. To, čím je přístroj v Sokolově unikátní, je možnost dělání snímků při zakřivení páteře na jeden dlouhý formát, nutné pro ortopedickou rozvahu operace či léčby,“ vypočítal některé z výhod nového přístroje primář.

Další dary

Kromě nového kombinovaného přístroje na RTG pořizuje nemocnice v letošním roce díky daru od města Sokolov i další přístrojové vybavení, které je bezesporu přínosem v péči o pacienty.

Ilustrační foto.
Za padělané vysvědčení hrozí muži až tři roky za mřížemi

„Město podporuje nemocnici dlouhodobě, a proto mu patří velké díky. Za dar ve výši jeden milion korun jsme pořídili např. antidekubitní matrace, pulzní oxymetry, kardiacké křeslo nebo sprchovací lehátko. Prostě jsme využili dar pro co nejvíce oddělení v nemocnici,“ uvedla Jitka Samáková, zástupce Nemocnice Sokolov.

„Pevně věřím, že i v dalších letech budeme zvažovat možnost stát se stálým přispěvatelem, stejně jako jsme to dělali v předchozích letech. Jsme velmi rádi, že vidíme konkrétně, kam částka šla,“ poznamenal starosta Sokolova Jan Picka.
V roce 2015 požádala Nemocnice Sokolov o dotaci z Ministerstva zdravotnictví ČR na vybavení nového skiaskopicko – skiagrafického pracoviště. Na základě schválení a doporučení zástupců Karlovarského kraje se projekt v loňském roce podařilo realizovat. Náklady na pořízení nového přístroje činily 9.498.500,-Kč, přičemž částku ve výši 2.298.500,-Kč vložila do projektu skupina Nemos.

Demolice bývalé 4. základní školy v Sokolově.
Demolici má škola za sebou. Co dál?